ΔΙΕΘΝΗ

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει – Ο «χάρτης» των κρουσμάτων – Μάχη για εμβόλιο και θεραπεία

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2020, 12:22
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει – Ο «χάρτης» των κρουσμάτων – Μάχη για εμβόλιο και θεραπεία
Facebook Twitter Whatsapp

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν υπάρχει στο μέτωπο της πανδημίας καθώς η επέλαση του φονικού ιού συνεχίζεται. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς ο κορωνοϊός μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν πρόκειται να «νικηθεί». Το μήνυμα που στέλνει είναι πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε νέα προειδοποίηση  καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται ταχύτατα στην αμερικανική ήπειρο, ενώ ο ιός επιστρέφει και σε αρκετές χώρες της Ασίας, που πίστευαν ότι έχουν κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας. Λεπτές ισορροπίες και στην Ευρώπη, που άνοιξε σε ορισμένες τρίτες χώρες τα σύνορά της και έχει θέσει σε επανεκκίνηση τις οικονομίες της, αλλά φοβάται ένα δεύτερο κύμα του ιού. 

Πάνω από 11 εκατομμύρια τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει το Johns Hopkins, σήμερα Κυριακή (05/07) τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν φτάσει στα 11.271.021 σε παγκόσμιο επίπεδο. 530.754 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο ιός, ενώ 6.064.394 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Πρόκειται για την πλέον φονική πανδημία από την λεγόμενη Ισπανική Γρίπη του 1918.  Τα περιοριστικά μέτρα ήταν αναγκαίο να χαλαρώσουν, αφού η βαθύτατη οικονομική ύφεση προκαλεί τις δικές της παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώνουν οι πολίτες και σε προσωπικό επίπεδο διαμηνύουν οι ειδικοί και θυμίζουν πως είναι απολύτως αναγκαία η ευλαβική τήρηση των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων σε χώρους με κόσμο. 

Αν και ως προς τη γεωγραφική κατανομή της πανδημίας, η Ευρώπη ως ήπειρος, μετράει τα περισσότερα κρούσματα, το νέο επίκεντρο είναι η αμερικανική ήπειρος. Σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ έχουν τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους (129.676), ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Βραζιλία (64.265). Στην τρίτη θέση συναντάμε τη Βρετανία (44.283 θανάτους), όπου χθες άνοιξαν ύστερα από περίπου τρίμηνο λουκέτο, παμπ, εστιατόρια και κομμωτήρια στο λεγόμενο «Σούπερ Σάββατο». Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ιταλία (34.854 θανάτους), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει το Μεξικό, όπου επίσης έχουμε έξαρση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα (30.366 θάνατοι). 

Μάχη με το χρόνο για φάρμακο και εμβόλιο

Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν τη σπουδαιότητα του αγώνα που δίνει η επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου και ενός εμβολίου. 

Προς το παρόν στο μέτωπο των φαρμάκων, το μόνο που έχει αποδεδειγμένα κάποια θετικά αποτελέσματα είναι ρεμντεσιβίρη, η οποία έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ και υπό όρους στην Ε.Ε. και έχει  γίνει περιζήτητη. Οι ΗΠΑ φρόντισαν να εξασφαλίσουν μεγάλες δόσεις του φαρμάκου, ενώ δεν είναι σαφές ακόμη η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου, που παρασκευάζει η Gilead. 

Όσον αφορά στο εμβόλιο, σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικά σχέδια ανάπτυξης περίπου 140 εμβόλια ανά τον κόσμο. Εξ αυτών, 13 υποψήφια εμβόλια είναι σε προχωρημένο στάδιο της κλινικής δοκιμής: Πέντε στην Κίνα, τρία στις ΗΠΑ, δύο στη Βρετανία και από ένα σε Αυστραλία, Γερμανία και Ρωσία. 

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από 12 με 18 μήνες. Ωστόσο η είδηση ότι το εμβόλιο, που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την Astra-Zeneca βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κλινικής δοκιμής έχει γεννήσει τις τελευταίες ημέρες ελπίδες για θετικές εξελίξεις αρκετά νωρίτερα. Πολύ κοντά στην κούρσα βρίσκεται και το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna. 

«Μαύρη» πρόβλεψη για έως και 3,7 εκατομμύρια νεκρούς

Ένα εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού δημοσιεύει σε άρθρο του ο Economist.

Σύμφωνα με αυτό, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό παρά τις προσπάθειες για την ανάσχεσή του. Έως την άνοιξη του 2021 αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 3,7 εκατ. άνθρωποι.

Καταγράφοντας την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο Economist αναφέρει στο άρθρο του:

«Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό και κρούσματα καταγράφονται σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν την πανδημία, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».