ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησαν και επίσημα από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ – Το είπε και το έκανε ο Τραμπ

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2020, 22:04
Αποχώρησαν και επίσημα από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ – Το είπε και το έκανε ο Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Την είδηση γνωστοποίησε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Την πρόθεση αποχώρησης από τον Οργανισμό είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Τι είχε πει ο Τραμπ

Στα τέλη Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – και ενώ κορυφωνόταν η κόντρα με την Κίνα για τη διαχείριση του νέου κορωνοΐου – είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Για δεκαετίες καταληστεύουν τις ΗΠΑ όπως κανένας άλλος. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο χάνονταν κάθε χρόνο εξαιτίας της Κίνας, ιδίως τα χρόνια που ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση»

Ο κ. Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, λέγοντας πως αυτό κόστισε πολλές ζωές στις ΗΠΑ, και εν συνεχεία κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Αναλύσαμε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο ΠΟΥ και να τις εφαρμόσει άμεσα. Αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή απέτυχαν να κάνουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε, τερματίζουμε από σήμερα τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλους σημαντικές υγειονομικές ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV. Ο Άμες Α. Αντάλζα του Johns Hopkins Center for Health Security δήλωσε ότι ουσιαστικά η απόφαση του Τραμπ δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στα προγράμματα του ΠΟΥ.