ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας νέος πρόεδρος του Eurogroup

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 22:17
Ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας νέος πρόεδρος του Eurogroup
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

O Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη πριν από λίγο νέος Πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης» είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Aπό το δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.

Μιλώντας για τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του. Αναφορικά με την οικονομία, ο Μάριο Σεντένο επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για να σημειώσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι βαριά και η αντίδραση το 2021 δεν θα καλύψει τις φετινές απώλειες.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν τους επόμενους μήνες, καθώς οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Υπάρχει πάντως μεγάλη στήριξη υπέρ των περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας το 2021.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι ο Μάριο Σεντένο έβαλε τις βάσεις για να είναι πιο ισχυρή η ευρωζώνη και ότι ο ίδιος θα κάνει ότι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. Εχω επίγνωση ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν ανησυχίες για το μέλλον και τις δουλειές τους. Θα δουλέψω με όλα τα μέλη του Eurogroup για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. «Θα τις ξεπεράσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα των διαφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Π.Ντόναχιου αρκέστηκε να πει ότι θα επιδιώξει το Eurogroup να συνεισφέρει στη συζήτηση. Υπάρχει θέληση για συμφωνία, σημείωσε.

Ένας συνετός μάνατζερ

Έχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Είναι υπό την διαχείριση αυτού του 45χρονου που η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον ‘κέλτικο τίγρη’ μια δεκαετία νωρίτερα.

Παράλληλα, αυτός ο «φαν» των ταινιών Star Wars προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.