ΔΙΕΘΝΗ

Hurriyet για Αγιά Σοφιά: Έτσι θα «σβηστούν» οι Αγιογραφίες – Διεθνής κατακραυγή για Ερντογάν – Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 10:05
Hurriyet για Αγιά Σοφιά: Έτσι θα «σβηστούν» οι Αγιογραφίες – Διεθνής κατακραυγή για Ερντογάν – Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Με ειδική τεχνολογία, φωτισμό αλλά και κουρτίνες θα καλυφθούν οι Αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά την ώρα που πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση Ερντογάν.

Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιά Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε σημερινό ρεπορτάζ της μία ημέρα μετά το διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η είδηση «παίζει» στα πρωτοσέλιδα του συνόλου του τουρκικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους. Θυμίζουμε πως με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρώτη προσευχή εντός της Αγιά Σοφιάς θα γίνει στις 24 του μήνα.

Διεθνής κατακραυγή για τον Ερντογάν

Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.

«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγιά Σοφιά», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε στο δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Le Monde.

Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενδυναμωμένος από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Οι Τάιμς χαρακτηρίζουν το διάγγελμα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου -όπως αναμενόταν άλλωστε- κάνει η είδηση για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί με όλα τα κεντρικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή Μέσα να μεταδίδουν την είδηση.

Κατόπιν της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, κάτι που σημαίνει ότι μετατρέπεται σε τζαμί. Το θέμα είναι στις πρώτες ειδήσεις σε όλα τα διεθνή κεντρικά Μέσα. Το BBC έχει τίτλο: «Η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί».

Στα κεντρικά θέματα του CNN υπάρχει το συγκεκριμένο με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Ο Ερντογάν διατάσσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί».

To Reuters από την πλευρά του αναφέρει πως «ο Ερντογάν λέει η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί έπειτα από δικαστική απόφαση»

Η γαλλική «Le Monde» στο δημοσίευμά της έχει τίτλο: «H Δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή σε τζαμί της πρώην βασιλικής της Αγιάς Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης».

Επίσης, η ισπανική El Mundo τιτλοφορεί το δημοσίευμα: «Η τουρκική Δικαιοσύνη επιτρέπει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Και το γερμανικό Der Spiegel τιτλοφορείται: «Ο Ερντογάν ανακοινώνει το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή».

«O Ερντογάν επιτυγχάνει τον αγαπημένο του στόχο μετατρέποντας την Αγιά Σοφιά σε τζαμί» είναι ο τίτλος του κεντρικού δημοσιεύματος του Bloomberg σχετικά με το θέμα.