ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: «Αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουλίου 2020, 15:25
Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: «Αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Λάβαμε αυτή την απόφαση κοιτάζοντας τη θέλει το έθνος μας», δήλωσε μεταξύ άλλων στα εγκαίνια γέφυρας στην επαρχία Μπίτλις της Τουρκίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εκδήλωση για τα εγκαίνια γέφυρας στην επαρχία Μπίτλις, στην Τουρκία βρέθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο περιθώριο των δηλώσεών του αναφέρθηκε και στην απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του τουρκικού Στε, ο τούρκος πρόεδρος υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου το μνημείο περνάει στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρέπεται σε τζαμί.

Στο προκλητικό διάγγελμα που πραγματοποίησε αργότερα, ο Ερντογάν, με φόντο μία φωτογραφία από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τη χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης.

«Την Παρασκευή 24 Ιουλίου σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή», ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τόνισε πως «η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά ως τζαμί έπειτα από 86 χρόνια» εκφράζοντας την ελπίδα, τουλάχιστον έτσι είπε, πως «αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για το έθνος μας και για όλη την ανθρωπότητα».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ξεκίνησαν τις προετοιμασίες», είπε ακόμη ο «σουλτάνος»,. ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε: «Καταργούμε την πληρωμένη αίτηση εισόδου στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές σε όλους. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Έσπευσε με τρόπο να προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα και όσους αντιτίθενται στην προκλητική του απόφαση. «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ' αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» επεσήμανε ακόμη.

Παγκόσμια οργή

Τη οργή τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας κοινότητας προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σκληρό μήνυμα.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, τονίζει πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

«Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγιά Σοφιά: Απογοητευτική η απόφαση της Τουρκίας

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους εξέφρασε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. «Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγιά Σοφιά είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.