ΔΙΕΘΝΗ

Ιμάμογλου για μετατροπή Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί: Ο λογαριασμός για την Τουρκία θα είναι βαρύς

Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2020, 10:57
Ιμάμογλου για μετατροπή Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί: Ο λογαριασμός για την Τουρκία θα είναι βαρύς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν αρνείται πάντως την «ταυτότητα του τζαμιού» της Αγίας Σοφίας, παρά το γεγονός ότι αμφιβάλλει για το κατά πόσο η απόφαση μετατροπής της σε τζαμί θα φέρει οφέλη στην χώρα του.

Ανήσυχος για το όφελος που μπορεί να έχει η Τουρκία από την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζμί, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, εάν θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για εκατομμύρια ανέργους, αποφοίτους πανεπιστημίων και εκατομμύρια νέους, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, τότε υποστηρίζω μέχρι τέλους αυτήν την απόφαση», δήλωσε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως το όφελος που μπορεί να έχει η Τουρκία από μία τέτοια απόφαση.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναρωτήθηκε στη συνέχεια τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο κι ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε γνώμη, ενώ έλεγε ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις κατά τζαμιών ανά τον κόσμο μετά από μία τέτοια απόφαση για την Αγία Σοφία. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τελικά με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν πράγματι τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με βάση «ή άσπρο ή μαύρο», θεωρεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο λογαριασμός για την Τουρκία θα είναι αρκετά βαρύς και ότι η απόφαση αυτή θα κριθεί από το τουρκικό έθνος στο μέλλον. «Θέλω πραγματικά οι άνθρωποι να το ζυγίσουν και θα το ζυγίσουν», είπε.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν αρνείται πάντως την «ταυτότητα του τζαμιού» της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Είναι επίσης μια παγκοσμίως γνωστή αξία του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης. Σε όλες τις ομιλίες μου την αποκαλώ "Τζαμί Αγίας Σοφίας"», παραδέχτηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr