ΔΙΕΘΝΗ

«Κόλαφος» το εξώφυλλο του «Le Point» για Ερντογάν: Ο πόλεμος στην «πόρτα» μας

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2020, 14:11
«Κόλαφος» το εξώφυλλο του «Le Point» για Ερντογάν: Ο πόλεμος στην «πόρτα» μας
Facebook Twitter Whatsapp

Αφιέρωμα-κόλαφος του γαλλικού περιοδικού Le Point κατά του Τούρκου προέδρου με αιχμή Αγιά Σοφιά, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειο.

Στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα πολλά μέτωπα που έχει ανοιχτά είναι αφιερωμένο το εξώφυλλο και μια σειρά άρθρων του γαλλικού περιοδικού Le Point, που τα έχει βάλει αρκετές φορές μαζί του.

Το περιοδικό εμφανίζει τον Ερντογάν να μιλά σε μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του μπροστά από ένα πολεμικό πλοίο, με τίτλο: «Ερντογάν, ο πόλεμος επί θύραις» και υπέρτιτλο: «Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος...».

Σε ένα από τα άρθρα του για τον Τούρκο πρόεδρο, το Le Point σημειώνει πως με την «τελευταία του πρόκληση», την απόφασή του να μετατραπεί ο εμβληματικός ναός-μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ερντογάν «προβάλλει τις φιλοδοξίες του για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: (...) Ακολουθεί έτσι στα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄του Πορθητή, που κατευθύνθηκε στη χριστιανική βασιλική το βράδυ της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου για να τη μετατρέψει σε τέμενος».

Σε άλλο άρθρο του-αφιέρωμα στον «νέο σουλτάνο», το Le Point επισημαίνει την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, υπέρμαχου αρχικά της δημοκρατίας και του οικονομικού φιλελευθερισμού. «Σιγά-σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται: με ένα υπέρμετρο Εγώ ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες». Ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στην κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας, προβλέποντας κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στη Λιβύη και επισημαίνοντας ότι από όλους τους ηγέτες στη Δύση ο μόνος που ύψωσε τη φωνή του κατά του Ερντογάν είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.