current views are: 10

21 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση11:39

Ερντογάν ο… δημοκράτης: Απαιτεί από διεθνή social media να κάνουν ό,τι τους λέει, αλλιώς…

Νομοσχέδιο του Τούρκου προέδρου απαιτεί από τις διεθνείς εταιρείες να λογοκρίνουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες και να παρακολουθούν τους χρήστες αλλιώς θα στερούνται πρόσβασης στο δίκτυο και θα πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων.

Δημοσίευση 11:39’

Νομοσχέδιο του Τούρκου προέδρου απαιτεί από τις διεθνείς εταιρείες να λογοκρίνουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες και να παρακολουθούν τους χρήστες αλλιώς θα στερούνται πρόσβασης στο δίκτυο και θα πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων.

Ένα… δικτατορικό νομοσχέδιο που ουσιαστικά θέτει υπό τον έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία κατέθεσαν το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το εθνικιστικό κόμμα, που είναι κυβερνητικός του εταίρος.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο απαιτεί από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διορίσουν έναν τοπικό αντιπρόσωπο στην Τουρκία:

Όσοι δεν συμμορφώνονται θα έχουν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στο δίκτυο από τις τοπικές αρχές που θα τους μειώσει τη διαδικτυακή κίνηση ως και κατά 90%, σύμφωνα με την πρόταση.

Απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να ανταποκρίνονται σε αιτήματα για κατάργηση περιεχομένου που θεωρείται παράνομο από αξιωματούχους εντός 48 ωρών ή να αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 30 εκατομμύρια λίρες (4,4 εκατομμύρια δολάρια) και να αποθηκεύουν δεδομένα από χρήστες στην Τουρκία σε τοπικούς διακομιστές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν αντέδρασε σε αυτό που περιέγραψε ως προσβολές για τη γέννηση του όγδοου εγγονιού του, δεσμεύοντας ότι «η τάξη πρέπει να εισαχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το τουρκικό καθεστώς παρακολουθεί ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει μπλοκάρει παλαιότερα την πρόσβαση σε ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Twitter.

Η χώρα βρίσκεται πίσω από τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και το Αζερμπαϊτζάν στην ελευθερία του Διαδικτύου, σύμφωνα με το Freedom House, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και επικεντρώνεται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση τον Ιούνιο κατηγόρησε το Twitter ότι είναι «μηχανή προπαγάνδας» με πολιτικές τάσεις, αφού το κοινωνικό δίκτυο ανέστειλε χιλιάδες λογαριασμούς που φέρεται να ευθυγραμμίζονται με το κυβερνών κόμμα της χώρας.


σχετικα αρθρα