ΔΙΕΘΝΗ

Αδιανόητο: Εξαφανίστηκε κομμάτι στεριάς στη Βηρυτό μετά τις γιγαντιαίες εκρήξεις

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 5 Αυγούστου 2020, 16:38
Αδιανόητο: Εξαφανίστηκε κομμάτι στεριάς στη Βηρυτό μετά τις γιγαντιαίες εκρήξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Η έκρηξη μπορεί να συγκριθεί με έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, όπως ανέφεραν σεισμολόγοι του USGS. Οφείλεται σε 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που φυλασσόταν στο λιμάνι χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας.

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι γιγαντιαίες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στη Βηρυτό και οι οποίες άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι εκρήξεις οφείλονται σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου στους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ενδεικτικό του μεγέθους των εκρήξεων ήταν το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δια παντός ένα κομμάτι στεριάς από τη Βηρυτό.

Εικόνα πριν από την έκρηξη:

 

Εικόνα μετά την έκρηξη:

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια. Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.