ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Πληροφορίες ότι εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο Ρώσος ιδιοκτήτης της «πλωτής βόμβας»

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 6 Αυγούστου 2020, 18:21
Εκρήξεις στη Βηρυτό: Πληροφορίες ότι εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο Ρώσος ιδιοκτήτης της «πλωτής βόμβας»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο 43χρονος έδωσε κατάθεση σχετικά με την υπόθεση και οι απαντήσεις του θα αποσταλούν στον Λίβανο, εκεί όπου διενεργείται έρευνα για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Λεμεσό εντοπίστηκε ο 43χρονος Ρώσος, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο πλοιοκτήτης του «Rhosus», το οποίο κουβαλούσε 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, πριν κατασχεθεί στο λιμάνι της Βηρυτού, πριν από έξι χρόνια.

Οι Αστυνομικές Αρχές τον εντόπισαν σήμερα στη Λεμεσό και σύμφωνα με το sigmalive, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τόνισε ότι ο Ρώσος εντοπίστηκε μετά από αίτημα της Ιντερπόλ. O 43χρονος έδωσε κατάθεση σχετικά με την υπόθεση και οι απαντήσεις του θα αποσταλούν στο Λίβανο, εκεί όπου οι Αρχές έδωσαν προθεσμία τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές .

Αυτός είναι ο Ρώσος με την «πλωτή βόμβα»

Όπως αναφέρουν Guardian και Daily Mail, σύμφωνα με πρώην  μέλη του πληρώματος, ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν ο Igor Grechushkin.

Σημειώνεται ότι ο Grechushkin, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ήταν ο τελευταίος γνωστός διευθυντής της Teto Shipping στην Κύπρο, ωστόσο σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε εταιρεία γραμμένη με όνομα Teto Shipping στη γειτονική χώρα. Παρόλα αυτά, ο Igor Grechushkin εμφανίζεται ως Manager σε μια εταιρεία με όνομα Unimar Service.

Η διαδρομή του «Rhosus» μέχρι την κατάσχεση

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η «πλωτή βόμβα» με σημαία της Μολδαβίας, μετέφερε τη νιτρική αμμωνία από της Γεωργία στη Μοζαμβίκη. Στη διαδρομή, σταμάτησε στο λιμάνι της Βηρυτού το 2013 λόγω βλάβης και ύστερα από έλεγχο, απαγορεύτηκε να συνεχίσει το ταξίδι του, όχι όμως για το φορτίο του, αλλά είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014 και αφού το «Rhosus» είχε κατασχεθεί, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του, το εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε, αφήνοντας το πλήρωμα «φυλακισμένο» για περίπου ένα χρόνο, όταν και το απελευθέρωσαν. Το νιτρικό αμμώνιο είχε κατασχεθεί και αυτό και φυλάσσονταν σε αποθήκη στο λιμάνο.