current views are: 10

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση04:12

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ μέσα από τον διεθνή Τύπο – Εκτενείς αναφορές

Τι γράφουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για την ιστορική συμφωνία που έπιασε την Άγκυρα στον… ύπνο.

Δημοσίευση 04:12’

Τι γράφουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για την ιστορική συμφωνία που έπιασε την Άγκυρα στον… ύπνο.

Τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι στο κύμα τουρκικών προκλήσεων συνεχίζει η Ελλάδα, μέρος της οποίας θεωρείται η ιστορική συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων.

Εκτενής αναφορά στα διεθνή ΜΜΕ

Όπως είναι επόμενο, το ζήτημα απασχολεί εκτενώς τα διεθνή μέσα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Κάιρο, τα οποία αναπαράγουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αναμένεται, δε, η αντίδραση του τουρκικού Τύπου, με την Άγκυρα πάντως μέσω επίσημης ανακοίνωσης να εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό της.

Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι, αναφέρει η Daily Sabah στην αγγλική έκδοση, η οποία αναδημοσιεύει το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times, οι οποίοι μετέδωσαν εξ’ αρχής την επίσκεψη – αστραπή του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές ήταν κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας.

Τι γράφει το Bloomberg

Με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες περιφρονώντας την Τουρκία» αναπαράγει την είδηση το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω κριτικής για την αυξανόμενη τουρκική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίζει, δε, πως η Τουρκία προσπαθεί να εκδώσει νέες άδειες για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, «μια κίνηση που επικρίνεται έντονα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και κάνει αναφορά στον εμφύλιο πόλεμος της Λιβύης.

Τέλος, επισημαίνει πως η συμφωνία επετεύχθη σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας κλιμακώθηκαν πρόσφατα αφού η Τουρκία δήλωσε ότι θα στείλει ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος σε μια περιοχή κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο. Αργότερα, ωστόσο η Άγκυρα δήλωσε ότι θα αναβάλει την έρευνα προκειμένου να ξεκινήσουν διπλωματικές επαφές».

Τα γερμανικά ΜΜΕ 

Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη». Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία.

Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για την συμφωνία.


σχετικα αρθρα