ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: «Δεν υπάρχει συμφωνία – Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Στείλαμε εκ νέου το Barbaros»

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2020, 15:18
Ερντογάν για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου:  «Δεν υπάρχει συμφωνία – Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Στείλαμε εκ νέου το Barbaros»
Photo: ΑΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος με τη συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη στο Κάιρο, από τους Δένδια και Σούκρι για την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι στην Τουρκία, ύστερα από την ιστορική συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο  για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και μάλιστα, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών των ΥΠΕΞ, εξέδωσε προκλητική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 έως τις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην Αγιά Σοφιά για την προσευχή της Παρασκευής και με δηλώσεις του δεν έκρυψε την οργή του για τα τετελεσμένα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. «Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

«Τι κάνουν εκεί η Ελλάδα και η Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, όλοι έπεσαν σε αυτό το γεγονός. Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, “Εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε.”Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», τόνισε.

«Βράζει» η Άγκυρα

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Έτσι, μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και την παράνομη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η Άγκυρα διαμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν προτίθεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Μάλιστα η Άγκυρα εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 έως τις 20 Αυγούστου.

Μάλιστα, σε νέα του δήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουύσογλου  αναφέρει πως: «Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες παραβιάζει(σ.σ. η συμφωνία) την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουν δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας κάναμε κινήσεις καθώς εκτός από σεισμικές έρευνες συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας. Όπως είπα η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Τι απαντά ο Δένδιας στους «γείτονες»

Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αν και η γείτονα χώρα έκλεισε χθες την πόρτα του διαλόγου, ως αντίδραση στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία  δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα αντιδρούσε έτσι. Θα μας έδινε συγχαρητήρια και θα έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως διαπραγματευτήκατε και με την Αίγυπτο. (…)Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής. Με αφήνει έκπληκτο, αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει στη λογική και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση που επετεύχθη με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός το Καστελόριζο, είπε: «Η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Έχουμε προς χρήση όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ένα κομμάτι των ακτών της Ρόδου, όσον αφορά στα ανατολικά μας, το σύνολογο των ακτών του συμπλέγματος του Καστελορίζου, δηλαδή Μεγίστης, Στρογγύλης κ.λπ. Αυτές είναι στοιχεία προς 'εκμετάλλευση' για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες της περιοχής. Και από την άλλη έχουμε αφήσει σχεδόν όλες τις ακτές της Κρήτης, ένα πολύ μικρό κομμάτι της Κρήτης ελήφθη υπόψη για αυτή τη συμφωνία, ώστε κάποια στιγμή που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν υπάρξει μία μόνιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, να λύσουμε και το θέμα με τη Λιβύη, το οποίο δεν λύσαμε το 2009 και το 2010».

Ερωτηθείς αν τέλη του μήνα, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τεθεί επί τάπητος το πακέτο κυρώσεων προς την Τουρκία που είχε ζητηθεί από τον Μπορέλ, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Είμαστε σε μια περίεργη περίοδο. Εμείς αυτό το οποίο ζητήσαμε από τον ύπατο εκπρόσωπο, είναι να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, όχι κατά προσώπων, σοβαρών κυρώσεων της τουρκικής οικονομίας, την οποία να έχουμε στο συρτάρι, ώστε να έχει μια αίσθηση η Τουρκία τι έχει να κερδίσει και τι έχει να χάσει από την αντιπαράθεση με την ΕΕ. Δεν θέλουμε να απειλήσουμε την Τουρκία, δεν απειλούμε κανέναν. Κυρίως να δείξουμε στην Τουρκία πόσο συμφέρον έχει γι' αυτή να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να μετατραπεί σε έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». 

Στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία κατεβάσει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία κινδυνολογίας και αντιπαράθεσης με την Τουρκία, παρόλο που η Τουρκία προκαλεί. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν έχει κανέναν δικαίωμα εκπτώσεων επ αυτού. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».