ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός - Ρωσικό εμβόλιο: Οι πρώτες εικόνες του «Sputnik V» - Πότε αρχίζει η παραγωγή του - Παραγγελίες από 20 χώρες

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Αυγούστου 2020, 15:25
Κορωνοϊός - Ρωσικό εμβόλιο: Οι πρώτες εικόνες του «Sputnik V» - Πότε αρχίζει η παραγωγή του - Παραγγελίες από 20 χώρες
Facebook Twitter Whatsapp

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ονομάστηκε «Sputnik V». Το έκανε η μία κόρη του Ρώσου προέδρου. Πότε αρχίζει η παραγωγή του. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) είναι η ονομασία του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957. Η ανάπτυξη του εμβολίου πανηγυρίζεται από την Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο το εμβόλιο το έκανε ήδη η μία του κόρη. 

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους. Μάλιστα, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί και ότι ανέβασε λίγο πυρετό «και αυτό ήταν όλο». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του εμβολίου θα αρχίσει άμεσα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.

Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

Πηγή φωτογραφιών: Ρωσικό υπουργείο Υγείας