current views are: 6

13 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση08:49

Ερντογάν: «Μόνη λύση ο διάλογος, δεν επιδιώκουμε την περιπέτεια» – Επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ

Κρίσιμες επικοινωνίες του Τούρκου προέδρου για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

Δημοσίευση 08:49’

Κρίσιμες επικοινωνίες του Τούρκου προέδρου για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και τον πλου του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και την ώρα που η Αθήνα έχει επιδοθεί σε «μαραθώνιο» για τη διπλωματική απομόνωση του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων παράλογες τις αξιώσεις της Ελλάδας για το Καστελόριζο και τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν ψάχνει αχρείαστη ένταση, απαντώντας έτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό που έκανε λόγο για τον κίνδυνο ατυχήματος. 

Τις επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Γερμανίδα καγκελάριο έκανε γνωστές ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ενέργειες για αποκλιμάκωσης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε οτι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία. 

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Οπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως “μοχθηρή” σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική». 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας». 

Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα». 

Ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han και από ισχυρή ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων κινείται σε δυτική πορεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου στις 19:20, το Oruc Reis βγήκε από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, σήμερα τα ξημερώματα άλλαξε ρότα και ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα διεξάγουν σεισμικές έρευνες, άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα.

Με βάση τη ρότα που ακολουθεί, το ερευνητικό σκάφος θα περιπλανηθεί για τουλάχιστον 24 ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακολούθως θα εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή και ακολούθως στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Πάντως, στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες, λόγω της εγγύτητας με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία και του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών.


σχετικα αρθρα