ΔΙΕΘΝΗ

«Βράζει» με τον Μακρόν ο Ερντογάν: «Θέαμα η επίσκεψή του στη Βηρυτό – Έχει αποικιοκρατικές βλέψεις»

Δημοσίευση 13 Αυγούστου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2020, 20:32
«Βράζει» με τον Μακρόν ο Ερντογάν: «Θέαμα η επίσκεψή του στη Βηρυτό – Έχει αποικιοκρατικές βλέψεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βηρυτό. Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Παρίσι.

«Αυτό που θέλουν, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη στις 4 Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους, προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Αγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο». Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα σήμερα τη γαλλική απόφαση, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι».