ΔΙΕΘΝΗ

Στα άκρα η ένταση – Ερντογάν: Καμία επίθεση στα πλοία μας δεν θα μείνει αναπάντητη – Θα απαντήσουμε όσες φορές χρειαστεί

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2020, 14:28
Στα άκρα η ένταση – Ερντογάν: Καμία επίθεση στα πλοία μας δεν θα μείνει αναπάντητη – Θα απαντήσουμε όσες φορές χρειαστεί
Facebook Twitter Whatsapp

Διαμήνυσε επίσης πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε αντίστοιχου ύφους δηλώσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τραβάει για ακόμη μια φορά το σκοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για το Oruc Reis. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την παραμικρή επίθεση στα πλοία μας αναπάντητη. Εάν συνεχιστεί αυτό θα πάρουν απάντηση όσες φορές χρειαστεί».

Διαμήνυσε επίσης πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου. Επίσης, αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε ο ίδιος με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τη συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Η δήλωση: «Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο. Το  Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου. Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε.»

Ο Ερντογάν μάλιστα προχώρησε και σε μια άκρως προκλητική τοποθέτηση για τη Θράκη. Ισχυρίστηκε πως «οι Έλληνες βεβήλωσαν τα νεκροταφεία των συγγενών μας στη Δυτική Θράκη με όπλα. Δεν είναι καθόλου θετικά σήματα αυτά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο, όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο. Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα».

Τσαβούσογλου: «Μην προκαλείτε το Oruc Reis, θα απαντήσουμε»

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε αντίστοιχου ύφους δηλώσεις. Τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προκαλεί το "Oruc Reis" στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε στο παρελθόν, διαφορετικά θα πάρει απάντηση».

Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

Τέλος απευθυνόμενος στη Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να απέχει από βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Αγκυρα έχει αποδεχτεί κατ'αρχήν την πρόταση.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου απέστειλε την Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.