ΔΙΕΘΝΗ

Άλλαξε πάλι πορεία το Oruc Reis – Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2020, 19:33
Άλλαξε πάλι πορεία το Oruc Reis – Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Facebook Twitter Whatsapp

Άλλαξε πάλι πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», παρακολουθούμενο από μονάδες και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα τους, με τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, το οποίο, αν και έχει ποντίσει καλώδια μερικές εκατοντάδες μέτρα, δεν έχει κάνει καμία έρευνα μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Νέο βίντεο με το Oruc Reis - «Ο στόλος προστατεύει το πλοίο»

Ακόμα ένα προπαγανδιστικό βίντεο με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ερευνητικό συνοδεύουν πλοία του πολεμικού ναυτικού.

«Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ως αποφασισμένοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας συνεχίζουν να συνοδεύουν και να προστατεύουν το Oruc Reis με τα ίδια πλοία και με την ίδια αποφασιστικότητα από την πρώτη ημέρα» αναφέρεται στην ανάρτηση στο Twitter.

Θυμίζουμε ότι συζητήσεις προκάλεσε μια περίεργη αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ επιδιδόταν σε παραλήρημα για το Oruc Reis. Μια αναφορά που αρκετοί εκτίμησαν πως υπονοούσε εμπλοκή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση».

Απαντώντας στην αναφορά του Τούρκου προέδρου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».