current views are: 11

20 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση04:28

Μακρόν: «Παράγοντας αποσταθεροποίησης η Τουρκία, η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της» – Σήμερα το ραντεβού με Μέρκελ

Τι θα συζητήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος που συναντώνται σήμερα στον πύργο Μπρεγκανσόν. Η Ανατολική Μεσόγειος «χωρίζει» Βερολίνο – Παρίσι.

Δημοσίευση 04:28’

Τι θα συζητήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος που συναντώνται σήμερα στον πύργο Μπρεγκανσόν. Η Ανατολική Μεσόγειος «χωρίζει» Βερολίνο – Παρίσι.

Στον πύργο Μπρεγκανσόν, την επίσημη θερινή κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Γαλλίας, που βρίσκεται λίγο έξω από την Τουλούζη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σημερα η κρίσιμη συνάντηση του Γάλλου προέδου Εμανουέλ Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στην Μπρεγκανσόν.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο- όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί. «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Ομως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

«Η Γαλλία είναι μεσογειακή δύναμη», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Μακρόν, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει «μονοσήμαντη σχέση με την Τουρκία».

«Είμαι ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018. Πολλοί με είχαν μεμφθεί. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο. Πήγα προσωπικά τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη κι ανέλαβα την πρωτοβουλία για μια κοινή σύνοδο της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο του 2019», θύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Τι θα συζητήσουν Μέρκελ – Μακρόν

Στην ατζέντα των συνομιλιών Μέρκελ και Μακρόν περιλαμβάνεται ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το Brexit, η κλιματική κρίση, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτά τουλάχιστον ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση στον Λίβανο, τη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο», προσέθετε η ανακοίνωση, «όπως και οι σχέσεις της ΕΕ με τους “μεγάλους εταίρους” της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική».

Μετά την επίσημη συνάντηση εργασίας, αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Η Ανατολική Μεσόγειος «χωρίζει» Βερολίνο – Παρίσι

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο εν μέσω των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας με το Oruc Reis οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν διεξοδικά, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει απόλυτη σύμπλευση των δύο χωρών.

Η Γερμανία είναι ουσιαστικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία και γι’ αυτό σπρώχνει πιεστικά την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις ουσιαστικά επί των μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων της Άγκυρας. Γι’ αυτό και ενοχλήθηκε από την υπογραφή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς θεώρησε ότι η Αθήνα με αυτήν της την κίνηση έριξε «λάδι στη φωτιά».

Είναι σχεδόν ξεκάθαρο πως η καγκελάριος Μέρκελ κρατά μια πολιτική ίσων αποστάσεων -αν όχι επιεική- απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, προβάλλοντας τον εαυτό της ως μεσολαβητή, που πρέπει να έχει καλές σχέσεις και με την Ελλάδα και με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν θεωρεί την Τουρκία του Ερντογάν ανταγωνιστή όσον αφορά την ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που φαίνεται σε κάθε ευκαιρία.

Έτσι, με τους δύο ηγέτες να μην συντονίζονται στο συγκεκριμένο θέμα, δεν αποκλείεται να έρθουν σε πολιτική σύγκρουση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήγμα τον άλλοτε γαλλογερμανικό άξονα.


σχετικα αρθρα