ΔΙΕΘΝΗ

Μιλιέτ: Τούρκος πιλότος καταδίωξε ελληνικά F-16 ενώ ξέμενε από καύσιμα

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2020, 14:23
Μιλιέτ: Τούρκος πιλότος καταδίωξε ελληνικά F-16 ενώ ξέμενε από καύσιμα
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν δεν επιστρέψεις αμέσως, δεν θα έχεις αρκετά καύσιμα για να προσγειωθείς», τον προειδοποίησαν αλλά εκείνος φέρεται να αρνήθηκε να επιστρέψει. Η «Μιλιέτ» επικαλείται πληροφορίες από το υπ. Άμυνας της Τουρκίας.

 

Τον ισχυρισμό πως τούρκος πιλότος καταδίωξε ελληνικά μαχητικά ενώ ξέμενε από καύσιμα προβάλει τουρκική εφημερίδα.

Ειδικότερα σύμφωνα τη «Μιλιέτ», που επικαλείται πληροφορίες από το τουρκικό  υπουργείο Άμυνας, ένας από τους Τούρκους πιλότους που κατεδίωξε τα έξι ελληνικά F-16, αν και έλαβε προειδοποίηση ότι του τελειώνουν τα καύσιμα, προτίμησε να συνεχίσει με κίνδυνο της ζωής του μέχρι να εκδιώξει τα ελληνικά μαχητικά.

«Αν δεν επιστρέψεις αμέσως, δεν θα έχεις αρκετά καύσιμα για να προσγειωθείς», τον προειδοποίησαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μαζί με τα ελληνικά F-16 την ώρα της αναχαίτισης, η οποία διήρκεσε 11 λεπτά, όπως σημειώνεται, εθεάθησαν και δύο γαλλικά μαχητικά, τα οποία, ωστόσο, απομακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), με ανακοίνωσή του, διέψευσε την ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το Σάββατο 29 Αυγούστου, ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το στρατηγικό αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Κατόπιν ανάρτησης σε επίσημο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει τα ακόλουθα σχετικά με τη συνοδεία αεροσκάφους Β-52 της Αμερικανικής Αεροπορίας εντός του FIR Αθηνών:

Κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας "ALLIED SKY", που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ και αφορούσε στη συνοδεία 1 Αμερικανικού Στρατηγικού Βομβαρδιστικού τύπου Β-52 από 4 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ εντός του FIR Αθηνών και Σκοπίων, η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της.

Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ, τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του Αμερικανικού Α/Φ το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η Ελληνική τετράδα F-16. Δύο ζεύγη Α/Φ F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι’ αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα Τουρκικά Α/Φ».