ΔΙΕΘΝΗ

Θλίψη: Κατέρρευσε ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:01
Θλίψη: Κατέρρευσε ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα ή αλλιώς «Αγιά Σοφιά της Προύσας» εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896. Ωστόσο μετατράπηκε σε σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όμως εγκαταλείφθηκε, καθώς χρησιμοποιούταν ελάχιστα μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.

Θλίψη προκάλεσε η κατάρρευση μέρους του ναού που έμεινε γνωστός ως «Αγιά Σοφία της Προύσας».

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης μέρος του ιστορικού ορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα κατέρρευσε.  Η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τουρκικά σάιτ ο ναός είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Nilüfer της Προύσας το 2006 και είχε ανοίξει ως μουσείο με την ονομασία Özlüce Cultural House, όμως κατόπιν νομικής διένεξης πέρασε στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ευσεβών Ιδρυμάτων.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εκτιμάται ότι κτίστηκε το 1896, και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 είχε μετατραπεί σε τζαμί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δε λειτούργησε ως τζαμί για πολλά χρόνια και έτσι το 2008 ο Δήμος προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση και το μετέτρεψε σε μουσείο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η ανακαίνιση κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα. Το 2013 ύστερα από τη νομική διένεξη σταμάτησε η λειτουργία του και παρέμεινε κλειστό.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως στόχος τους ήταν να μετατρέψουν την εκκλησία σε πολιτιστικό κέντρο και να το μεταδώσουν ως πολιτιστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές, ωστόσο όπως είπε: «Το πήραν μέσα από τα χέρια μας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr