ΔΙΕΘΝΗ

Στοχοποιεί το Καστελόριζο και απειλεί ο Ερντογάν: «Θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί» - «Έχουν μισοτελειωμένες ένοπλες δυνάμεις»

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2020, 22:52
Στοχοποιεί το Καστελόριζο και απειλεί ο Ερντογάν: «Θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί» - «Έχουν μισοτελειωμένες ένοπλες δυνάμεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέχισε την προσπάθεια της Άγκυρας να μπει στο στόχαστρο το Καστελόριζο. Παράλληλα εξαπέλυσε νέες πολεμικές απειλές κατά της χώρας μας.

Ο Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε για τέσσερις ώρες ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί δέκα  τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και την διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’αυτο και μας λαμβάνουν υπόψη, Τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Στο τέλος όμως θα αποδεχθούν την αλήθεια. Αυτοί που υψώνουν ανάστημα στην Τουρκία διακινδυνεύουν την ασφάλεια και την ευημερία του λαού τους. Εύχομαι το λέω ξεκάθαρα, όταν έρθει η ώρα να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , κι αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους, αφήνω την ιστορία, τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια».

Με ελληνογαλλική συμμαχία απαντά η Ελλάδα

Με δεδομένη την όξυνση των απειλών σε βάρος της χώρας μας, η Αθήνα απαντά με διπλωματία και σύναψη συμμαχιών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία την Πέμπτη.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

«Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, και απαριθμώντας τις τουρκικές ενέργειες από τον περασμένο χειμώνα τόνισε ότι αυτές άρχισαν τον Νοέμβριο με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη και «κορυφώθηκαν με το Oruc Reis και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων τουρκικών αγγελιών».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Θέλουμε και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται» σημείωσε και θύμισε ότι ήδη η Ελλάδα έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας.

«Το μήνυμά μας - και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - είναι ξεκάθαροΣταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή - την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών - στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της 'Αγκυρας. Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.

Yeni Safak: «Νέα Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου - Το Oruc Reis θα πάει Καστελόριζο και Ρόδο»

Νωρίτερα, δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak προανήγγειλε ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος, Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

«Οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Το εύρος των ερευνών του έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 3 χιλιάδες χιλιόμετρα. Εξακολουθούν να αναζητούνται πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω δισδιάστατων και τρισδιάστατων γεωλογικών ερευνών και συλλέγονται δεδομένα για να ανακαλυφθεί η υποβρύχια επέκταση της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας. Η προθεσμία της Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελόριζου», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Yeni Safak.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή το τουρκικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο στολίσκος που συνοδεύει το Oruc Reis στις παράνομες δραστηριότητές του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο ORUÇ REİS, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέπεται ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!», γράφουν οι Τούρκοι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr