current views are: 7

10 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:46

Ακάρ στη Γερμανίδα υπ. Άμυνας: Η Τουρκία είναι αποφασισμένη, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα

Νέα προκλητική δήλωση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Τι είπε στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Δημοσίευση 07:46’

Νέα προκλητική δήλωση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. Τι είπε στη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την Ανατολική Μεσόγειο είχαν ο Χουλουσί Ακάρ με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, στη σκιά της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε στην ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε στην κ. Καρενμπάουερ ότι «δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί το αδιέξοδο, καθώς είναι υπέρ της λύσης των ζητημάτων μέσω του διαλόγου» και πρόσθεσε πως «οι άλλες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μία προσέγγιση, που να βασίζεται στην κοινή λογική και το πνεύμα συμμαχίας».

«Η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη, δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σε εξέλιξη η προσπάθεια στοχοποίησης του Καστελόριζου

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν την προσπάθεια στοχοποίησης του Καστελόριζου. Η Yeni Safak, φιλοκυβερνητική εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του κύκλου του Ερντογάν – επιμένει να μιλά για στρατιωτική επέμβαση σε «ελληνικά νησιά ως αντίδραση στη στρατιωτικοποίησή τους».

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία είναι η πλευρά που νομικά είναι ισχυρή: Για τα εξοπλισθέντα νησιά Η μόνη λύση είναι η “στρατιωτική επιλογή”» η εφημερίδα, που συχνά προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει τις εμπρηστικές απόψεις του Χασάν Οζκάν, στελέχους του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, ο οποίος έχει καταγωγή από την ελληνική Θράκη. «Η Ελλάδα η οποία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της διπλωματίας της Τουρκίας για μία δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο έκλεισε τις πύλες σε αυτή την πιθανότητα. Ειδικοί αναφέρουν πώς η Τουρκία νομικά είναι ισχυρή και δηλώνουν πως: Το διεθνές δικαστήριο Θα υποχρεωθεί να βγάλει μία απόφαση κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα γνωρίζοντας το αυτό και επειδή Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν συνάδουν με το δίκαιο προσπαθεί αυτά να τα θέσει σε πολιτική βάση. Οι ειδικοί αναφερόμενοι στα εξοπλισθέντα νησιά, είπαν πως η μόνη λύση είναι η στρατιωτική επιλογή», αναφέρει το δημοσίευμα, ενόψει των διεργασιών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Χασάν Οζκάν επισημαίνει στην εφημερίδα πως εφόσον αποτύχει η διπλωματία η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να … εισβάλλει στα ελληνικά νησιά, όπως το έπραξε στη Συρία για την αυτοπροστασία της.

«Γαλλία και Ελλάδα επιχειρούν να πείσουν την ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. Διακρίνεται όμως ότι οι άλλες χώρες δεν το βλέπουν αυτό και τόσο θερμά διότι βλέπουν την αλήθεια. Διότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ολοφάνερο. Η ΕΕ δεν πρέπει να παραμελήσει τις υπαρξιακές της αξίες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία λόγω των παράνομων αιτημάτων και επιθυμιών της Ελλάδας» αναφέρει ο Οζκάν, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τη χώρα μας ως «εισβολέα» στα νησιά του Αιγαίου.

Sabah: Η εντολή Ερντογάν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Εντολή να μην ανοίξει πρώτο πυρ στην Ανατολική Μεσόγειο δόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah», υπό τον τίτλο «Ας μην ανοίξουμε εμείς πυρ πρώτοι».

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας «να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μιλιέτ», που δημοσιεύει το sigmalive.com, η απόφαση για τη νέα οδηγία λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι κινήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Όπως αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει θέση» για το θέμα, αλλά είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και των διαβουλεύσεων.
 Στη συνεδρίαση τονίστηκε, πάντως, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρνει σε διεθνείς πλατφόρμες το ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, δίνοντας μάλιστα την κατεύθυνση προς τους υπουργούς να τονίζουν συνεχώς το ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Εξ ‘ου και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη ότι «εμείς μπορούμε να προσέλθουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, σε αντίθεση με την Αθήνα».


σχετικα αρθρα