ΔΙΕΘΝΗ

Frontex: Μειώθηκαν τον Αύγουστο οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2020, 19:28
Frontex: Μειώθηκαν τον Αύγουστο οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των αφίξεων σε Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex, της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της ΕΕ.

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 14% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σε 60.800.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των αφίξεων σε Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex, της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της ΕΕ. Τον Αύγουστο, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μειώθηκε κατά 30% από τον προηγούμενο μήνα, σε σχεδόν 9.200.

Αναλυτικά, τον Αύγουστο, η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ όλων των παράνομων διασυνοριακών διαβάσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με 4.800 διελεύσεις, αν και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά ένα τρίτο από τον προηγούμενο μήνα. Τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτή τη διαδρομή αυξήθηκε σε σχεδόν 20.600, σχεδόν τρεις φορές κάτω σε σχέση με πέρυσι. Οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν δύο στις πέντε παράνομες διαβάσεις μέσω της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ οι υπήκοοι Μπαγκλαντές μια στις πέντε.

Επιπλέον, υπήρξαν σχεδόν 1.600 ανιχνεύσεις στη Δυτική Μεσόγειο τον Αύγουστο, 7% λιγότερες από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ήταν σχεδόν το μισό από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σε 8.200. Ο αριθμός των Αλγερινών έφτασε τα δύο τρίτα όλων των ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή φέτος, έξι φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι. Οι Μαροκινοί ήταν οι δεύτερη σε αριθμό σε αυτή τη διαδρομή.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν περίπου 900 ανιχνεύσεις στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε κατά σχεδόν δύο τρίτα, σε περίπου 14.200. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Τουρκίας αποτελούσαν την πλειονότητα.

Τέλος, υπήρξαν σχεδόν 1.500 ανιχνεύσεις στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Αύγουστο, 32% λιγότερες από τον Ιούλιο. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σχεδόν 13.350 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σχεδόν διπλάσιοι από το σύνολο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019. Περισσότεροι από τους μισούς παράνομους μετανάστες που εντοπίστηκαν στην περιοχή μέχρι στιγμής φέτος ήταν Σύροι, ενώ οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν το 25%.