ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η τριμερής Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν: Έτοιμοι για διάλογο δηλώνουν οι Τούρκοι – Πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2020, 17:54
Ολοκληρώθηκε η τριμερής Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν: Έτοιμοι για διάλογο δηλώνουν οι Τούρκοι – Πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Σαρλ Μισέλ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι δηλώνουν έτοιμοι για διάλογο, ωστόσο παίζουν καθυστερήσεις και πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Σαρλ Μισέλ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου της γειτονικής χώρας στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Παράλληλα τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και «τονίστηκε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη διερευνητικών επαφών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο «Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τριμερούς, ανέφερε πως πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την αποκλιμάκωση της έντασης και να παραμείνουν ανοιχτοί και να περιφρουρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με αμοιβαία βήματα. Τόνισε επίσης πως η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ανακοίνωση «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και υποστήριξε πως απαιτούνται σημαντικά βήματα από την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

Επίσης επανέλαβε την πρότασή του για διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των δρώντων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων και των Τουρκοκύπριων. Tέλος, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει για μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα βήματα όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μεταναστευτικό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ.

Τι δηλώνει για την τριμερή ο εκπρόσωπος του Μισέλ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της γείτονος, ολοκληρώθηκαν και οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ της Τουρκίας θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις την προσεχή εβδομάδα.