ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν στις προκλήσεις οι Τούρκοι: Ζητούν μοιρασιά φυσικών πόρων και αποστρατικοποίηση νησιών

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2020, 21:05
Επιμένουν στις προκλήσεις οι Τούρκοι: Ζητούν μοιρασιά φυσικών πόρων και αποστρατικοποίηση νησιών
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, γίνεται αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται ότι στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, γίνεται επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται ότι στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι ΗΠΑ, καθώς ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Stephen Biegun κατά τη διάρκεια αμερικανοτουρκικής εκδήλωσης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ για κάποιες από τις πολιτικές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η διαμάχη μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας ωφελεί μόνο αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν τη διαίρεση και τη ΝΑΤΟϊκή διάσπαση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο ίδιος μετέφερε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες για μείωση της έντασης, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο οι οποίες όπως είπε επίσης αυξάνουν την ένταση στην περιοχή σε μη αποδεκτά επίπεδα