ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα: Χαιρέτησε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2020, 18:36
Επικοινωνία Πομπέο – Στόλτενμπεργκ πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα: Χαιρέτησε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρέτησε την ανακοίνωση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο καταφθάνει στην Ελλάδα και θα κάνει την πρώτη του στάση στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα μετέβη στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας και θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Επίσκεψη Πομπέο: Το μήνυμα στην Τουρκία

Επίσκεψη με σημαντικά μηνύματα χαρακτηρίζεται η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

«Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη του κ. Πομπέο, ο οποίος θα ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ακόμη, θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τη σημασία ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.  

Σημειωτέον ότι ο κ.Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Κύπρο, αλλά δεν μεταβαίνει στην Τουρκία, γεγονός που έχει τη σημασία του. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή. Επίσης, προ ημερών, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ένωσης των ΗΠΑ, άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε ότι παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, "αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών ενεργειών".