ΔΙΕΘΝΗ

«Βόμβα» NYT για Τραμπ: Δήλωνε ζημιές και δεν πλήρωνε φόρους - Το 2016-2017 έδωσε... 750 δολάρια!

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2020, 07:36
«Βόμβα» NYT για Τραμπ: Δήλωνε ζημιές και δεν πλήρωνε φόρους - Το 2016-2017 έδωσε... 750 δολάρια!
Facebook Twitter Whatsapp

Αποκάλυψη-«βόμβα» από τους Νew York Times λίγο πριν από το ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πληρώσει ούτε δολάριο τα 10 χρόνια από τα τελευταία 15 έτη φορολογικών δηλώσεων.

Το... τερμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη φοροδιαφυγή, καθώς σύμφωνα με τους New York Times τα δέκα από τα 15 τελευταία χρόνια δεν πλήρωσε φόρους και όταν πλήρωσε, το 2016 (σ.σ. χρονιά που βγήκε πρόεδρος) και το 2017, έδωσε το… «αστρονομικό» ποσό των 750 δολαρίων! Fake news, φυσικά, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη των New York Times λίγες ώρες πριν από το ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν και τις... δυσοίωνες δημοσκοπήσεις για τον Τραμπ, οι New York Times προκαλούν σάλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι αποκαλύψεις προέκυψαν από την έρευνα της εφημερίδας, που την Κυριακή δημοσίευσε πληροφορίες για τις φορολογικές δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα την τελευταία 20ετία.

«Δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη», αναφέρουν οι New York Times.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που έγινε πρόεδρος και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Τραμπ αρνείται πάντοτε να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.

«Οι New York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το reality σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Κατά τους New York Times, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Fake news» λέει ο Τραμπ

Αντιδρώντας, ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για fake news.

Πρόκειται για «απόλυτα ψευδείς ειδήσεις», για στοιχεία «κατασκευασμένα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για άλλη μια μερα στον Λευκό Οίκο.

«Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους εισοδήματος σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν – αν και ο οικογενειακός του όμιλος δεν μπήκε ποτέ στο χρηματιστήριο-, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ