current views are: 4

2 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση16:23

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Νεκροί στις μάχες 28 Σύροι μαχητές – «Αποδείξεις για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας»

Τουλάχιστον 28 Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι μαχητές αυτοί είναι μέλη αντάρτικων ομάδων, πιστών στην Άγκυρα.

Δημοσίευση 16:23’

Τουλάχιστον 28 Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι μαχητές αυτοί είναι μέλη αντάρτικων ομάδων, πιστών στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον 28 Σύροι μαχητές, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στις μάχες που ξέσπασαν από την περασμένη Κυριακή μεταξύ των Αρμένιων αυτονομιστών και των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπως υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι μαχητές αυτοί είναι μέλη αντάρτικων ομάδων, πιστών στην Άγκυρα, που είχαν αναπτυχθεί στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στη Συρία. Οι 28 ήταν μεταξύ των 850 ανδρών που στάλθηκαν από την Τουρκία για να βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να επιβεβαιώσει τον θάνατο τριών από αυτούς τους άνδρες, μέσω των οικογενειών τους που ενημερώθηκαν για τον θάνατό τους.

Χρήστες του διαδικτύου από τη βόρεια Συρία ανάρτησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τεσσάρων μαχητών που έπεσαν στις μάχες.

Από την έναρξη των συγκρούσεων η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους σε αυτή την διεκδικούμενη περιοχή, κάτι που η Άγκυρα αρνείται. Ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση». «Το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται ξένους μαχητές γιατί έχουμε επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και επιπλέον έχουμε και αρκετούς εφέδρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επλήγη η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, «επλήγη» σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, που στηρίζει την αποσχισθείσα περιοχή, κάνοντας λόγο για «πολλούς τραυματίες». Την ίδια στιγμή ο Αρμένιος πρωθυπουργός αναφέρει ότι «υπάρχουν αποδείξεις» για στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην περιοχή.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές», ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το είδος των πληγμάτων και τις ζημιές. 

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει «η διαδικασία απομάκρυνσης» προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που τραυματίστηκαν χθες στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έφυγαν από το Στεπανακέρτ και είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης», επεσήμανε το υπουργείο.

Αρμένιος Πρωθυπουργός: Ο Ερντογάν έχει στείλει «μισθοφόρους και τρομοκράτες»

Η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες» στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.

«Έχουμε αποδείξεις», τόνισε ο Πασινιάν. «Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Καραμπάχ», κατήγγειλε ο ίδιος.

«Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν αποδείξεις», συνέχισε, «ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης».

«Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Πασινιάν. «Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων», πρόσθεσε. 

Ο Πασινιάν εκτίμησε στη συνέντευξή του στην Figaro ότι η Τουρκία ευθύνεται «απολύτως» για τη στρατιωτική κλιμάκωση που σημειώθηκε στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

«Επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχύσει τον ρόλο της και την επιρροή της στον νότιο Καύκασο και να αλλάξει με αυτό τον τρόπο το status quo που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα», επεσήμανε. «Εξακολουθεί να έχει το όνειρο της δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας όπως ήταν το σουλτανάτο και ακολουθεί έναν δρόμο που μπορεί να βάλει φωτιά στην περιοχή», προειδοποίησε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τη χώρα του η ιδέα μιας εκεχειρίας είναι ακόμη πρώιμη. Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ «δεν μπορεί να αφοπλιστεί διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια γενοκτονία”, εκτίμησε.

Μάλιστα ο Πασινιάν αναφέρθηκε «σε αυτό που συνέβη το 1915, όταν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στην πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται το παρελθόν και οδηγείται και πάλι σε έναν δρόμο γενοκτονίας».

Μακρόν: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στην ανάμειξη στη σύγκρουση εκατοντάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Συρία για να πάνε στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ περνώντας από την Τουρκία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει «εξηγήσεις» για το θέμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. «Ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή» και αυτό «είναι απαράδεκτο», τόνισε μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

Το Γερεβάν δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για την επίτευξη εκεχειρίας

Νωρίτερα, η Αρμενία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ώστε να εγκαθιδρυθεί εκ νέου εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών που υποστηρίζει το Γερεβάν από την Κυριακή.

«Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες της Ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1992 για να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές για τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ζήτησαν χθες Πέμπτη τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την εγκαθίδρυση εκεχειρίας.

Ωστόσο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στις ειρηνευτικές κινήσεις.


σχετικα αρθρα