current views are: 9

3 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση17:13

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους: «Έρευνες στην Κρήτη από το Oruc Reis, θα στηθούν πλατφόρμες γεώτρησης»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρο από την Κρήτη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Δημοσίευση 17:13’

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρο από την Κρήτη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Σε νέα πρόκληση προχωρούν οι Τούρκοι, καθώς λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρει ότι σύντομα ξεκινάει νέα αποστολή του Oruc Reis στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το τουρκικό ερευνητικό θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από την Κρήτη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και στη συνέχεια θα στηθούν οι πλατφόρμες γεώτρησης εφόσον υπάρξουν ευρήματα.

Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύνοδος Κορυφής – Σαφής προειδοποίηση της ΕΕ στην Τουρκία

Σε πλήρη συντονισμό, Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν να αλλάξουν τις αρχικές διατυπώσεις και να καταγραφεί μια πιο σκληρή φρασεολογία στο τελικό κείμενο, το οποίο σημειωτέο ανοίγει το δρόμο για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στο δρόμο των προκλήσεων. Οι «27», έπειτα από νέα ελληνική πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που ικανοποιεί τόσο την Αθήνα όσο και την Λευκωσία. Ωστόσο, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα τον Δεκέμβρη, κρίνοντας και αξιολογώντας την πορεία που θα πάρει η όλη κατάσταση. Η ΕΕ επιχειρεί διπλή προσέγγιση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι από τη μία παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των αρχών της, από την άλλη μπορεί να προσφέρει μια θετική ατζέντα, αν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι αρχικές αντιδράσεις της Άγκυρας, ήταν ανάμικτες: Από τη μία η Τούρκοι χαιρέτισαν τα σημεία των συμπερασμάτων όπου γινόταν αναφορά στη θετική ατζέντα, από την άλλη, για ακόμη μια φορά – όπως έκαναν τη νύχτα της Πέμπτης- επιχείρησαν να διασπάσουν το μπλοκ, ισχυριζόμενοι σε προκλητικό τόνο πως η ΕΕ είναι όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου, μια θέση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές την Παρασκευή. Η Άγκυρα που ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών φρόντισε για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της τόσο με τις δύο προκλητικές αντι-NAVTEX που εξέδωσε, όσο και με διαρροές για αποστρατιωτικοποίηση των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Αυστηρό μήνυμα

Στα συμπεράσματα υπάρχει δια της πλαγίας αναφορά σε κυρώσεις. Πρόκειται για τη «χρυσή» τομή που εξεβρέθη μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικά, μπορεί να μην υπάρχει η αναφορά σε κυρώσεις, ωστόσο τονίζεται πως η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση που η Άγκυρα επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων. Ωστόσο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε δύο άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ όπου σε αυτά γίνεται λόγος για κυρώσεις σε τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα στην 20η παράγραφο των συμπερασμάτων αναφέρεται: «20. Υπενθυμίζει και επανεπιβεβαιώνει. τα προηγούμενα συμπεράσματά για την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου».

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των διερευνητικών επαφών ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις αφορούν μόνο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών απορρίπτοντας τις λοιπές τουρκικές αιτιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα να συνεχίσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και με άλλες ενέργειες, ενώ ζήτησε οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν σύντομα.


σχετικα αρθρα