current views are: 7

8 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση04:26

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τριάντα πύραυλοι έπληξαν την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ τη νύχτα – H έμμεση εμπλοκή του Ισράηλ

Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αναζωπυρώσεις της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια, για μάχες πολύ πιο σφοδρές από ό,τι το καλοκαίρι του 2014, τον Απρίλιο του 2016 ή τον Ιούλιο φέτος.

Δημοσίευση 04:26’

Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αναζωπυρώσεις της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια, για μάχες πολύ πιο σφοδρές από ό,τι το καλοκαίρι του 2014, τον Απρίλιο του 2016 ή τον Ιούλιο φέτος.

Περίπου τριάντα εκρήξεις πυραύλων ακούστηκαν σε διάφορες συνοικίες της Στεπανακέρτ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καθώς ο βομβαρδισμός της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται με μικρές διακοπές, μεταδίδουν AFP και Tass.

Όλη τη νύχτα, από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί, τοπική ώρα, οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν κατά τακτικά διαστήματα στην πόλη και ακολουθούσαν, ανά τρεις ή ανά τέσσερις, ισχυρές εκρήξεις που έκαναν το έδαφος να τρέμει. Όπως και την προηγούμενη νύκτα, αυτά τα πυρά πυροβόλων έπλητταν την πόλη σχεδόν κάθε ώρα. 

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές από τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό.

Ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, όμως οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι βομβαρδίζονται αδιακρίτως αστικές περιοχές με ρουκέτες «Σμερτς», φονικές ρουκέτες των 300 χιλιοστών κληρονόμοι των περίφημων Κατιούσα και «οργάνων του Στάλιν».

Ρουκέτες αυτού του τύπου που δεν έχουν εκραγεί είναι ορατές στην πόλη, ενώ κατοικίες έχουν καταστραφεί εντελώς από τα πυρά αυτά, με τους κρατήρες να φθάνουν μερικές φορές τα δέκα μέτρα, κάτι που είναι ενδεικτικό της ισχύος των βομβών που χρησιμοποιούνται.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται τακτικά της πόλης, στη διάρκεια της ημέρας, και πραγματοποιούν μεμονωμένες βολές, που είναι κατά τα φαινόμενα περισσότερο στοχευμένες.

Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, σήμερα το πρωί κατηγορούν επίσης τους αρμένιους αυτονομιστές ότι στη διάρκεια της νύκτας και το πρωί «άνοιξαν πυρ στις κατοικημένες περιοχές» εναντίον αμάχων και αναφέρουν τις περιφέρειες Μπαρντίνσκ, Αγκτζαμπεντίν, Γκοράνμποϊ, Τερτέρ και Αγκντάμ. «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», σύμφωνα με το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο το μέτωπο, το υπουργείο Άμυνας του Καραμπάχ ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας η κατάσταση ήταν «σταθερή, αλλά τεταμένη». «Μάχες επαναλήφθηκαν το πρωί στον Βορρά και τον Νότο», πρόσθεσε.

Εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και των αρμένιων αυτονομιστών στον θύλακα μαίνονται από την 27η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη από τις αναζωπυρώσεις της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια, για μάχες πολύ πιο σφοδρές από ό,τι το καλοκαίρι του 2014, τον Απρίλιο του 2016 ή τον Ιούλιο φέτος.

Το Γερεβάν και το Μπακού επέβαλαν στρατιωτικό νόμο και κήρυξαν επιστράτευση. Και τα δύο μέρη κάνουν λόγο για βαριές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Η διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαφιλονικούμενη περιοχή, τμήμα του Αζερμπαϊτζάν πριν διασπαστεί η Σοβιετική Ένωση, αλλά με πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από Αρμένιους, κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωνε την αποχώρησή της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Την περίοδο από το 1992 ως το 1994, διεξάγονταν ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τον έλεγχο του θύλακα.

Για την επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ διεξάγονται συνομιλίες από το 1992 υπό τον συντονισμό της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ρόλο στη διαπραγμάτευση έχουν οι τρεις χώρες που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Η έμμεση εμπλοκή του Ισραήλ

Μεγάλος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ βρίσκεται έμμεσα εμπλεκόμενο στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε σημείο που να θέτει σε κίνδυνο τις διαφαινόμενες σχέσεις με την Αρμενία. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ, το εβραϊκό κράτος δεν δείχνει έτοιμο να αποποιηθεί την εμπορική του σχέση με το Μπακού.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, Τελ-Αβίβ. Στη σκιά του Τύπου, η Αρμενία, χώρα που θεωρείται φιλική προς το Ιράν -εχθρό του Ισραήλ – εγκαινιάζει την πρεσβεία της. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, το Γερεβάν ανακαλεί τον πρεσβευτή του, μια απόφαση για την οποία το Ισραήλ δήλωσε ότι «λυπάται». Ο λόγος που αναφέρθηκε: Οι πωλήσεις ισραηλινών όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που το Μπακού και το Γερεβάν αναμετρώνται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ανάκληση έγινε έπειτα από δημοσιεύματα, στη βάση των δεδομένων από τον τόπο παρακολούθησης πτήσεων FlightTracker 24, που έκαναν λόγο για την απογείωση ενός φορτηγού αεροσκάφους της αζερικής εταιρίας Silk Way από το αεροδρόμιο Ραμόν, κοντά στην στρατιωτική βάση Όβντα, στο νότιο Ισραήλ.

Πέρα από το παράδειγμα αυτό, το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστός πελάτης του «Made in Israel».Το 2016, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είχε ήδη αγοράσει αντί 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,1 δισεκ. ευρώ) αμυντικό υλικό από το Ισραήλ.

«Σημαντικό»

Αυτή την τελευταία πενταετία, το εβραϊκό κράτος ήταν ο πρώτος προμηθευτής όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, ξεπερνώντας τη Ρωσία, με πωλήσεις ανω των 740 εκατομμυρίων δολαρίων (631 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το Αζερμπαϊτζάν «είναι σημαντικό για εμάς», δηλώνει ο Εφραίμ Ινμπαρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου της Ιερουσαλήμ για την στρατηγική και την ασφάλεια. »Προσπαθούμε να είμαστε καλός προμηθευτής ακόμη και σε περίοδο εντάσεων, προμηθεύσαμε για παράδειγμα την Ινδία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Καργκίλ» (ορεινή περιοχή στο Κασμίρ) με το Πακιστάν.

Παρότι «πρέπει να τηρεί» τα συμβόλαιά του, το Ισραήλ ωστόσο «δεν εμπλέκεται άμεσα» στη σύγκρουση στο Καραμπάχ, είπε.

Οι δεσμοί μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του Αζερμπαϊτζάν, μιας σιιτικής μουσουλμανικής χώρας που συνορεύει με το Ιράν, χρονολογούνται από τη διάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε οι δύο χώρες σφυρηλατούν διπλωματικές σχέσεις, το Ισραήλ επιδιώκει να δημιουργεί γέφυρες με μουσουλμανικές χώρες και το Αζερμπαϊτζάν για να επεκτείνει το δίκτυό του εκτός αυτών της Μόσχας.

«Πρόκειται για στρατηγικές σχέσεις: το Ισραήλ εισάγει σημαντικό μέρος του πετρελαίου του από το Αζερμπαϊτζάν και εξάγει τα όπλα του στο Αζερμπαϊτζάν, έναν από τους κύριους πελάτες της ισραηλινής στρατιωτικής βιομηχανίας», δήλωσε η Γκάλια Λίντενστραους, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η εταιρία Elbit Systems πούλησε πρόσφατα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Μπακού.

Στον απόηχο, Αρμένιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον αζέρο εχθρό ότι πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον των θέσεών τους με ισραηλινά αεροσκάφη.

Στην Ιερουσαλήμ, αρμενικές σημαίες υπήρχαν αυτήν την εβδομάδα στα παράθυρα στην αρμενική συνοικία της Παλιάς Πόλης.

Πληροφορίες από Tass, ΑΠΕ


σχετικα αρθρα