ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Μακρόν: Χρειάζεται «ψυχιατρικό έλεγχο» - Νέα επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο - Χαρακτήρισε «κακομαθημένη» την Ελλάδα

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2020, 17:08
Ερντογάν κατά Μακρόν: Χρειάζεται «ψυχιατρικό έλεγχο» - Νέα επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο - Χαρακτήρισε «κακομαθημένη» την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα προσωπική επίθεση σε βάρος του Γάλλου ομολόγου του εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη στάση του στο ζήτημα των μουσουλμάνων μετά τον αποκεφαλισμό καθηγητή από εξτρεμιστή σε προάστια του Παρισιού.

Νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις πολιτικές του απέναντι στους μουσουλμάνους, λέγοντας ότι χρειαζόταν «διανοητικούς ελέγχους».

«Τι μπορεί να πει κανείς για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο: πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γίνουν ψυχιατρικοί έλεγχοι», είπε ο τούρκος Πρόεδρος το Σάββατο κατά την ομιλία του στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Καισάρεια.

Ο Μακρόν είχε πει νωρίτερα ότι το Ισλάμ ως θρησκεία είναι «σε κρίση» είναι σε κρίση παγκοσμίως και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα φέρει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο το οποίο θα πατάει πάνω σε ένα νόμο του 1905 για το σαφή διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ακόμη αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και πληρέστερο έλεγχο της χρηματοδότησης τζαμιών από πηγές εκτός Γαλλίας.

Την ίδια ώρα στον απόηχο του εγκλήματος του αποκεφαλισμού καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από ακραίο 18χρονο τσετσένο, αρκετά γαλλικά κτήρια έχουν φωταγωγηθεί με γελοιογραφίες του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo – γελοιογραφίες οι οποίες έχουν εξοργίσει σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους και άλλους εξτρεμιστές.

«Κακομαθημένη η Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας για ακόμα μια φορά χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένη» και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα της παραδοθεί.

«Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη ή τους πόρους κανενός. Προσπαθούμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και εκείνα των αδελφών μας. Βλέπουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου μορφώματος τρομοκρατίας στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί. Το λέω ξεκάθαρα. Μια τέτοια κατάσταση στα νότια σύνορα με την Τουρκία δεν θα την επιτρέψουμε ποτέ.. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμαχία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια».