ΔΙΕΘΝΗ

Οργή προκαλεί το παραλήρημα Ερντογάν κατά Μακρόν: Ράπισμα και από Μισέλ - Αλληλεγγύη από Μητσοτάκη

Δημοσίευση 25 Οκτωβρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 25 Οκτωβρίου 2020, 21:00
Οργή προκαλεί το παραλήρημα Ερντογάν κατά Μακρόν: Ράπισμα και από Μισέλ - Αλληλεγγύη από Μητσοτάκη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ευρώπη και Ελλάδα στο πλευρό του Γάλλου προέδρου μετά τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς το πρόσωπό του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν δυσφορία στην Ευρώπη, η οποία αρχίζει και καταλαβαίνει την απαράδεκτη ρητορική και πρακτική του Τούρκου προέδρου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι είναι τα όσα είπε σε Καισάρεια και Μαλάτεια ο σουλτάνος κατά του Εμάνουελ Μακρόν, επιλέγοντας να προχωρήσει σε μια προσωπική επίθεση προς το πρόσωπό του.

«Τι μπορεί να πει κανείς για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο: πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γίνουν ψυχιατρικοί έλεγχοι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρά το γεγονός ότι δέχτηκε επικρίσεις και φυσικά την αντίδραση της Γαλλίας, εμφανίστηκε αμετανόητος και δήλωσε τα ίδια μία ημέρα μετά στη Μαλάτεια.

«Αυτή την περίοδο, ο επικεφαλής της Γαλλίας βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε μένα, αλλάζοντας διαρκώς στάση. Ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του, κάποιος πρέπει να τον εξετάσει. Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

'Εξαλλος ο Μισέλ

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Γάλλου προέδρου, καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Στο πλευρό Μακρόν ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στον πρόεδρο της Γαλλίας και καταδίκασε τις προσβολές από πλευράς Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ρητορική μίσους».

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο τουίτερ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη" Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς@EmmanuelMacron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα».

Ανακοίνωση στήριξης από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη του προς τον εταίρο της Ελλάδας, τη Γαλλία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιοδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σκληρή γλώσσα Μπορέλ για Ερντογάν: Απαράδεκτα τα λόγια για Μακρόν

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».