current views are: 6

27 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση09:54

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Απαράδεκτες οι επιθέσεις Ερντογάν στη Γαλλία και τον Μακρόν

«Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, στον απόηχο του γαλλοτουρκικού «πολέμου» μετά τις χυδαιότητες του Τούρκου προέδρου.

Δημοσίευση 09:54’

«Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, στον απόηχο του γαλλοτουρκικού «πολέμου» μετά τις χυδαιότητες του Τούρκου προέδρου.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τη Γαλλία και τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Νταβίντ Σασόλι κάνει έκκληση στην Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Ειδικότερα ο κ. Σασόλι αναφέρει: «Οι επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν στη Γαλλία και στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο προς τον γαλλικό λαό και στην ελευθερία της έκφρασης. Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Στο τραπέζι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η ακραία ρητορική του Ερντογάν φαίνεται πως έχει εξαντλήσει την υπομονή των Ευρωπαίων που μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Εμανουέλ Μακρόν, σύσσωμη η Ευρώπη, ακόμη και η πιο… μετριοπαθής Γερμανία, στέκεται στο πλευρό του Γάλλου προέδρου και της Γαλλίας, υψώνοντας «τοίχο» στις απειλές του Τούρκου προέδρου.

Τόσο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ, ακόμα και αυτές που είτε τηρούσαν πιο φιλική στάση απέναντι στην Άγκυρα, είτε απέφευγαν τεχνηέντως να δυσαρεστήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν, λόγω του στυγνού εκβιασμού που ασκεί η Τουρκία με το μεταναστευτικό, αντιλαμβάνονται ότι η γειτονική χώρα επιλέγει από συνομιλητής να μετατραπεί σε αντίπαλο της ΕΕ.

Υπό το βάρος των νέων εξελίξεων, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει Σύνοδος Κορυφής για να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σε αυτό αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που μίλησε στον alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Ερωτηθείσα αν έφτασε η ώρα για σκληρότερη στάση της ΕΕ και κυρώσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε: «Νομίζω ότι έχουμε πει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει τεθεί ήδη από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, μέχρι το Δεκέμβριο. Υπάρχει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ ωστόσο αυτές οι εξελίξεις αν θέλετε με τον κ. Μακρόν και όλο αυτό το μπρα ντε φερ δηλώσεων, βλέπω τώρα έχει απαντήσει πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Γάλλο ΥΠΕΞ, ότι μπορεί και πρέπει να προκαλέσει αφύπνιση σε όλη την Ευρώπη για την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας. Γιατί όπως σας είπα πέρα από το ελληνοτουρκικό, υπάρχει το εύρωτουρκικό. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι απλά μία χώρα που συνορεύει με τα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρώπης ή αν θέλει να είναι εταίρος της Ευρώπης. Και αυτές οι συμπεριφορές προφανώς όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά την απομακρύνουν και την απομονώνουν όλο και περισσότερο και αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σχολιάζοντας σήμερα τα σχόλια Ερντογάν κατά του Μακρόν, ξεκαθάρισε τη στήριξη της Επιτροπής προς τη Γαλλία και την «πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, δεν απέκλεισε η σε πολλαπλά επίπεδα προκλητικότητα της Τουρκίας να τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Δεδομένων των εξελίξεων, δεν μπορώ να αποκλείσω πλέον αυτό το ενδεχόμενο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ως «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν. «Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Αυστηρή απάντηση Βερολίνου σε Ερντογάν

«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά επισήμανε ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».

Μπορέλ: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο twitter. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Κόντε: Απαράδεκτα τα λόγια Ερντογάν

Στις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών προστέθηκε σήμερα και εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έγραψε, στα γαλλικά:

«Τα λόγια που απευθύνει ο πρόεδρος Ερντογάν στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν τη θετική ατζέντα που η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».


σχετικα αρθρα