current views are: 5

29 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση05:02

Στη «μέγγενη» του κορωνοϊού η Ευρώπη: Σε ολικό lockdown η Γαλλία, σε μερικό η Γερμανία

Πόσα κρούσματα και θανάτους κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες την Τετάρτη. Lockdown στη Γαλλία, μερική «καραντίνα» στη Γερμανία, «κλείνει» για έξι εβδομάδες η Ιρλανδία.

Δημοσίευση 05:02’

Πόσα κρούσματα και θανάτους κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες την Τετάρτη. Lockdown στη Γαλλία, μερική «καραντίνα» στη Γερμανία, «κλείνει» για έξι εβδομάδες η Ιρλανδία.

Άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού χτυπά τις χώρες με μεγαλύτερη σφοδρότητα, αναγκάζοντας πολλές κυβέρνησεις να αποφασίζουν ξανά την επιβολή lockdown.

Κάθε 24ωρο που περνάει, η κατάσταση εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη, καθώς τόσο οι μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όσο και οι μικρότερες σε πληθυσμό, ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Είναι, δε, δραματική η διαπίστωση, όπως συμβαίνει πλέον και στην Ελλάδα, αλλά με σαφώς μικρότερα νούμερα, ότι ότι οι νέοι ασθενείς με Covid-19 που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, διπλασιάζονται ανά εβδομάδα.

Όπως όλα δείχνουν, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, θα εισέρχονται σε καθεστώς lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, μάσκες παντού, περιορισμό των συγκεντρώσεων, τηλεργασία και περιορισμούς μετακινήσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ζήτησε από τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης Κορυφής για την πανδημία.

Ολικό lockdown στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Γαλλία ξαναμπαίνει σε ολικό lockdown από την Παρασκευή έως την 1η Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

*Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

*Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

*Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.

*Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.

*Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

*Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

*Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

*Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

«Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να «ζούμε με τον ιό» προσπαθώντας να περιορίσουμε την διάδοση του κορωνοϊού» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που ωστόσο τόνισε πως «εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό. Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνουν. Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού», σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. «Το β’ κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο» σημείωσε.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. «Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Μερικό lockdown στη Γερμανία

Μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Η Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε – και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.

Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Αγκελα Μέρκελ.

Βρετανία: 24.701 κρούσματα και 310 νεκροί

Άλλα 24.701 άτομα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 310 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.

Πρόκειται για αύξηση 1.816 λοιμώξεων σε σύγκριση με τα στοιχεία της Τρίτης – αν και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 57 σε σύγκριση με τους 367 που καταγράφηκαν την Τρίτη, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τον Μάιο.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων ασθενών που υποβλήθηκαν σε τεστ στη Βρετανία, ανέβηκε στους 45.675 και ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων COVID-19 ανέρχεται τώρα σε 942.275.

Τα τελευταία στοιχεία προέκυψαν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επεκτείνει το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, με τις λοιμώξεις να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν 37 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ουαλία την Τετάρτη – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μία μέρα από τον Απρίλιο.

Ισπανία: 19.765 κρούσματα και 168 θάνατοι

Κατά 19.765 νέες μολύνσεις αυξήθηκε ο απολογισμός του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία, ένας αριθμός λίγο υψηλότερος σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 1.136.503 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έγινε σήμερα γνωστό από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ιταλία: 24.991 κρούσματα και 205 θάνατοι

Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα νέα περιστατικά είναι 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 198.952 διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της επιδημίας.

Χθες, έχασαν τη ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 125. Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται και σήμερα στη Λομβαρδία, με 7.558, ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με 2.800, η Καμπανία με 2.427 και το Βένετο με 2.123. Τη στιγμή αυτή, στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.

Πορτογαλία: Υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο, όχι όμως για τα παιδιά κάτω των 10 ετών

Οι Πορτογάλοι φαίνεται πως αποδέχονται, την υποχρέωση που επιβλήθηκε από σήμερα, του να φορούν μάσκα στον δρόμο, στους εξωτερικούς χώρους, σε μια νέα προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν την επιδημία κι ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.

«Είναι μια καλή απόφαση. Πρέπει να φοράμε τη μάσκα για προληπτικούς λόγους. Πρέπει να το κάνουμε ειδάλλως δεν θα βγούμε ποτέ από αυτήν την κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάνουελ Μπάστος Μεϊρέλες, ένας σερβιτόρος 66 ετών, σε εστιατόριο στη Λισαβόνα.

Η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, όμως όχι για τα παιδιά κάτω των 10 ετών ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας όταν κυκλοφορούν μόνοι τους σε έναν δημόσιο δρόμο (σ.σ. ένα εντελώς λογικό μέτρο σε αντίθεση με άλλες χώρες…)

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα κινητοποιηθούν σε πρώτη φάση για να απευθύνουν συστάσεις, προτού αρχίσουν να επιβάλλουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων με 3.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.

Σερβία: 1.328 κρούσματα και 5 θάνατοι

Η επιδημική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού και κατέληξαν πέντε ασθενείς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέσα σε μία ημέρα, που καταγράφεται από την εκδήλωση της πανδημίας.

Σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Βελιγράδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία της νόσου Covid-19. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ήδη πιέσεις και ανήγγειλε την λειτουργία άλλων δύο καινούργιων νοσοκομείων στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 42.208 άνθρωποι και απεβίωσαν 803 ασθενείς.


σχετικα αρθρα