current views are: 7

30 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση05:09

Στα άκρα ο Ερντογάν που εργαλειοποιεί το Ισλάμ – Επιτίθεται κατά Μακρόν, Ευρώπης πυροδοτώντας πόλεμο των πολιτισμών

Εργαλειοποιώντας το Ισλάμ, ο Ερντογάν έχει ράψει το κοστούμι του «προστάτη» των απανταχού μουσουλμάνων και καταφέρεται ενάντια σε οποιονδήποτε τολμά να του ασκήσει κριτική, ή να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της θρησκείας. Κρίνοντας με τα δικά του μέτρα και σταθμά ότι απειλείται η ισλαμική θρησκεία στη Δύση ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά, φτάνοντας σε σημείο να κάνει ακραίες ιστορικές αναφορές.

Δημοσίευση 05:09’

Εργαλειοποιώντας το Ισλάμ, ο Ερντογάν έχει ράψει το κοστούμι του «προστάτη» των απανταχού μουσουλμάνων και καταφέρεται ενάντια σε οποιονδήποτε τολμά να του ασκήσει κριτική, ή να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της θρησκείας. Κρίνοντας με τα δικά του μέτρα και σταθμά ότι απειλείται η ισλαμική θρησκεία στη Δύση ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά, φτάνοντας σε σημείο να κάνει ακραίες ιστορικές αναφορές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για λίγο κατά μέρους τις ρητορικές κορώνες κατά της χώρας μας και της Κύπρου και αποφάσισε να «απλώσει» ακόμη περισσότερο τις προκλητικές δηλώσεις του. Πλέον στοχοθετεί τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν με ανοίκειες επιθέσεις που δεν ταιριάζουν σε Πρόεδρο μιας Δημοκρατίας, αλλά σε περιθωριακό πολιτικό λαϊκιστικού κόμματος που παλεύει να βρει λίγη προσοχή για να ακουστούν οι θέσεις του με ακραίες δηλώσεις. Μόνο που με τις επιθέσεις αυτές ο Ερντογάν δεν στοχεύει τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, (τους εθνικιστές της γειτονικής χώρας τους έχει ήδη κερδίσει), αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό: Τους απανταχού μουσουλμάνους.

Εργαλειοποιώντας το Ισλάμ, ο Ερντογάν έχει ράψει το κοστούμι του «προστάτη» των απανταχού mουσουλμάνων και καταφέρεται ενάντια σε οποιονδήποτε τολμά να του ασκήσει κριτική, ή να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της θρησκείας. Κρίνοντας με τα δικά του μέτρα και σταθμά ότι απειλείται η ισλαμική θρησκεία στη Δύση ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά, φτάνοντας σε σημείο να κάνει ακραίες ιστορικές αναφορές.

Εμπρηστικός

Ένα νέο επεισόδιο στη απόπειρα εργαλειοποίησης του Ισλάμ γράφτηκε την Πέμπτη. Ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, με βασικότερη αυτή στη Νίκαια όπου ένας Τυνήσιος σκότωσε τρία άτομα, αποκεφαλίζοντας μάλιστα τα δύο, επέμεινε στην ακραία του ρητορική, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο: «Απέναντι στην αμαρτωλή Ευρώπη η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου». Ο Ερντογάν πλέον στρέφεται συλλήβδην κατά της Ευρώπης και όχι κατά μεμονωμένων μελών της. Αναβαθμίζει τις λεκτικές του κορώνες, φτάνοντας σε σημείο να χαρακτηρίσει «αμαρτωλή» μια ολόκληρη ήπειρο, οι περισσότερες χώρες της οποίας τυγχάνει απλά να εφαρμόζουν νόμους που είναι ξένοι στο μοντέλο που εφαρμόζει ο «σουλτάνος» στη χώρα του: Έννοιες όπως η κοσμικότητα του κράτους, ή ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι αυτά που μπαίνουν στο στόχαστρο του Ερντογάν.

Και για να μπορέσει να στηρίξει το αφήγημά του επιστρατεύει αναφορές από το παρελθόν, μέχρι και τις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης: Την αποικιοκρατία. «Η πολιτική της εισβολής από την Ευρώπη η οποία συνεχίζεται με ύπουλο τρόπο εδώ και αιώνες εκδηλώθηκε πάντα με τον πιο ασυνείδητο τρόπο στα εδάφη της Τουρκίας. Η Ευρώπη τελικά βρήκε αφορμή για να στείλει τον στρατό της για να εισβάλει. Είναι τόσο άσχημες και άθλιες οι αμαρτίες εκείνων που λένε τους Τούρκους τυράννους και αμαρτωλούς και που στήνουν δικαστήρια που οι απέραντες θάλασσες δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τους λεκέδες τους. Ορκίζομαι στους αδελφούς μουσουλμάνους εκ μέρους σας. Η υπόθεσή μας είναι αυτή: Δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματα», ανέφερε. Αυτό που ξεχνά ο «σουλτάνος» όμως είναι πως η Ευρώπη προόδευσε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η θρησκεία έπαψε να παίζει κεντρικό ρόλο στα περισσότερα κράτη, κυρίως σε αυτά που απαρτίζουν το σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Ο «πόλεμος» με τον Μακρόν

Ουσιαστικά αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις σηματοδοτούν και την αναβάθμιση του νέου γύρου του «πολέμου των πολιτισμών» που ξέσπασε με υπαιτιότητα του ίδιου του Ερντογάν. Οι επιθέσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Μακρόν ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά τον φρικιαστικό αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας από έναν φανατικό ισλαμιστή. Το λάθος του καθηγητή ήταν να δείξει στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων.

Και αυτό ακριβώς κατέδειξε ο Μακρόν, μετά την επίθεση – που σημειωτέο η Τουρκία καταδίκασε κατόπιν εορτής – στα σχόλιά του. «Ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», ανέφερε, λέγοντας επίσης ότι οι τρομοκράτες δεν θα καταφέρουν να διασπάσουν τη Γαλλία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο Γάλλος δάσκαλος δολοφονήθηκε επειδή ήταν εκπαιδευτικός και δίδασκε την ελευθερία του λόγου. Κατά τα λόγια δηλαδή του Μακρόν ο δάσκαλος αυτός δίδαξε μια από τις βασικές αρχές στις οποίες οικοδομήθηκε το σύγχρονο γαλλικό κράτος, προαναγγέλοντας επίσης και εντατικοποίηση των προσπαθειών ενάντια ριζοσπαστικό Ισλάμ. Εχθρός εξάλλου και αυτό έχει τονιστεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Μακρόν είναι οι τζιχαντιστές, όχι οι ισλαμιστές.

Και ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι. Επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει το Ισλάμ και να αναβαθμιστεί στα μάτια των απανταχού μουσουλμάνων, επετέθη με σφοδρότητα κατά του Μακρόν επί προσωπικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται «ψυχιατρικό έλεγχο» και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές.

Οι συγκεκριμένες προσβολές προκάλεσαν την οργή της Ευρώπης απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και δημιούργησαν ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Γάλλο, ο οποίος στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, αναμένεται να ανοίξει ξανά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία.

Στον άτυπο πόλεμο που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία, , ο Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. «Σταματήστε να αγοράζετε γαλλικά προϊόντα», κάλεσε τους Τούρκους πολίτες.

Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που έγινε από τον τούρκο πρόεδρο είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία κάλεσε να σταματήσει αμέσως το μποϊκοτάζ, καθώς όπως σημείωσε:  «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος».

Πώς το Charlie Hebdo ξεγύμνωσε τον «Σουλτάνο»

Όσα δεν είπε ο Μακρόν με τα λόγια, κατάφερε να τα εκφράσει με ένα σατιρικό σκίτσο το περιοδικό Charlie Hebdo, γνωστό για τα προβοκατόρικα σκίτσα του. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, η οποία θα μπορούσε να είναι και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν.

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo συμπληρώνει το σκίτσο με τη φράση: «Ο Ερντογάν είναι πολύ αστείος στην ιδιωτική του ζωή». Ο Τούρκος πρόεδρος με περιπαικτικό ύφος και κοιτώντας τα οπίσθια της μουσουλμάνας φέρεται να σχολιάζει: «Ω! Ο προφήτης!».

Φυσικά το περιοδικό ούτε θέλει να σατιρίσει γενικά και αόριστα την ισλαμιστική θρησκεία, ούτε να προκαλέσει τους μουσουλμάνους. Προσπαθεί να καταδείξει την ασυμφωνία λόγων και πράξεων του Ερντογάν. Από την μία παρουσιάζονται ο ίδιος και η σύζυγός του ως ευσεβείς μουσουλμάνοι, από την άλλη, η Εμινέ Ερντογάν ντύνεται με την τελευταία λέξη της γαλλικής μόδας, την ώρα που οι φήμες για την προσωπική ζωή του «σουλτάνου» οργιάζουν.

Το πόσο εύστοχο ήταν το σκίτσο του ιστορικού περιοδικού μπορεί να το καταλάβει κάποιος από την οργισμένη -στα όρια βρασμού- αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «σιχαμερά» τα σκίτσα του και τα έβαλε… με τον Μακρόν, υπονοώντας ότι είναι αυτός που έβαλε τους σκιτσογράφους του περιοδικού να τον σατιρίσουν. «Στην Ευρώπη δεν αξίζουν αυτές οι βάρβαρες, προκλητικές και γεμάτες μίσος πολιτικές του Μακρόν και όσων έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είναι θέμα τιμής για εμάς να σταθούμε απέναντι στις επιθέσεις κατά του Προφήτη» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε «μια περίοδο στην οποία η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, τους Μουσουλμάνους και η έλλειψη σεβασμού στον Προφήτη εξαπλώνεται σαν τον καρκίνο ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης».

Με άλλα λόγια η σάτιρα σε βάρος του «Σουλτάνου», στο αφήγημα του Ερντογάν μετατράπηκε ως επίθεση στον Προφήτη Μωάμεθ και όλους τους μουσουλμάνους της Ευρώπης. Μόλις μία ημέρα μετά, ακολούθησε η αιματηρή και αποτρόπαια επίθεση έξω από την εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας


σχετικα αρθρα