current views are: 14

19 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση18:15

Άκρως προκλητικοί οι Τούρκοι: Χαρτογραφούν το Βαρώσι με drones (εικόνες)

Με drones χαρτογραφούν το Βαρώσι οι Τούρκοι. Τι αναφέρει ο λογαριασμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter.

Δημοσίευση 18:15’

Με drones χαρτογραφούν το Βαρώσι οι Τούρκοι. Τι αναφέρει ο λογαριασμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter.

Σε πανοραμική εναέρια χαρτογράφηση της περιοχής των Βαρωσίων προβαίνουν οι Τούρκοι, σηκώνοντας στον αέρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο λογαριασμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Twitter: «Κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, πραγματοποιήθηκε αεροφωτογράφηση με ένα μίνι UAV εξοπλισμένο με φωτογραμμετρία από τη Γενική Διεύθυνση Χαρτογράφησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διεξαχθούν πιο υγιείς μελέτες απογραφής στην περιοχή Βαρωσίων»», σημειώνεται.

Οργή από Αθήνα και Λευκωσία για το σόου Ερντογάν στα Βαρώσια

«Πρωτοφανή πρόκληση», χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα.

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», σημειώνει.

Αναλυτικότερα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι με αγήματα, πολεμικά αεροσκάφη να σχηματίζουν στον ουρανό το σήμα της ημισελήνου και ως επιστέγασμα τη διοργάνωση πικνίκ σε ένα τόπο με μνήμες μαρτυρικές, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέδειξε επισκεπτόμενος τα Βαρώσια αλλά και οι προσβλητικές του εξαγγελίες για τις περιουσίες των Κυπρίων, ότι ο νεοοθωμανικός εθνικισμός του πρέπει να ανασχεθεί με συντονισμένες ενέργειες.

Οι «ε/κ γείτονές μας» μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ από τα Βαρώσια, έχοντας στο πλάι του τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε μάλιστα και προβληματισμένος γιατί «αυτή η ομορφιά που είδα, κρατούνταν μακριά από το κοινό τόσα χρόνια».

Ερντογάν και Τατάρ, μαζί με τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16:30 και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού. Εκεί κάθισαν στο λευκό κιόσκι που κατασκευάστηκε με θέα την θάλασσα.

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ε/κ μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στα Βαρώσια και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό το ψευδοκράτος, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – και άφησε την «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση. Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες, συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο (σσ. θα καθορίσουν μόνοι τους το δρόμο τους)». Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στα Βαρώσια, πρόσθεσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ «και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».


σχετικα αρθρα