ΔΙΕΘΝΗ

Διπροσωπία Ερντογάν: Από τη μία οι παράνομες Navtex και από την άλλη το άνοιγμα στην Ευρώπη - «Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα του διαλόγου»

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2020, 22:04
Διπροσωπία Ερντογάν: Από τη μία οι παράνομες Navtex και από την άλλη το άνοιγμα στην Ευρώπη - «Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα του διαλόγου»
Facebook Twitter Whatsapp

Λίγες ώρς μετά τη νέα παράνομη NAVTEX που ανακοίνωσε η Τουρκία ο Ερντογάν καλεί σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της διπλωματίας.

Ως ένας ηγέτης με πολλαπλά πρόσωπα εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε του τοποθέτηση, καθώς από τη μία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη, εμφανίζεται διατεθημένος να μπει σε διάλογο, κάτι που ζητά από την Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα. Ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας, ούτε και θα το κάνουμε. Η Τουρκία πάντα δείχνει διάθεση να ξεπεράσει τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαμε ενεργά στις -υπό το ΝΑΤΟ- συνομιλίες με την Ελλάδα και συμφωνήσαμε για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο: «Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας. Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου».

Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ώρες νωρίτερα, εκδόθηκε νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis,κατά την οποία το τουρκικό ερευνητικό προβλέπεται να φτάσει στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο μέχρι την 29η Νοεμβρίου.

Οργή στην Αθήνα για τη νέα τουρκική NAVTEX

Σκληρή ανακοίνωση για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα να την αποσύρει άμεσα.

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός. Η προηγούμενη Νavtex έληγε στις 23 Νοεμβρίου αλλά οι Τούρκοι έσπευσαν να εκδώσουν νέα – όπως είχαν κάνει και με δύο προηγούμενες – λίγο πριν από τη λήξη της.

Στην ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Απάντηση με αντι-navtex από την Αθήνα

Την ώρα που η Άγκυρα πολιορκεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου το Καστελόριζο με νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως και 6 νμ από το Ελληνικό νησί η Αθήνα αντεπιτίθεται με αντι-NAVTEX.

Ειδικότερα, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».