ΔΙΕΘΝΗ

Θράσος από την Τουρκία: Αφήστε τις δηλώσεις και ελάτε για διάλογο, λέει στην Ελλάδα

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2020, 22:24
Θράσος από την Τουρκία: Αφήστε τις δηλώσεις και ελάτε για διάλογο, λέει στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ θέλησε να δώσει η Τουρκία, η οποία κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μας να αφήσει τις δηλώσεις και να προχωρήσει σε διάλογο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θράσσος αμέτρητο καταδεικνύει για ακόμα μια φορά η Τουρκία, η οποία ενώ εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για έρευνες του Oruc Reis στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ζητά και τα ρέστα από την Ελλάδα, η οποία απαιτεί την ανάκλησή της.

Σύμφωνα με τη νέα Navtex, η οποία έχει ισχύ από σήμερα 21 Νοεμβρίου έως τις 29 του μηνός, το τουρκικό ερευνητικό θα παραμείνει στην περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου με την Αθήνα να ανακοινώνει αντι-Navtex.

Ειδικότερα, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Η απάντηση της Τουρκίας στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι τονίζει πως η Ελλάδα με την εν λόγω ανακοίνωση της επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις περί της σεισμικής ερευνητικής δραστηριότητας του Oruc Reis «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί από το υπουργείο μας από τον περασμένο Ιούλιο» τονίζει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Τέλος, καλεί την Ελλάδα να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Τουρκίας για διάλογο και να αφήσει τις δηλώσεις.