current views are: 6

27 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:43

Αποκαλυπτικό μυστικό έγγραφο της ΕΕ για Τουρκία: Ύποπτο εδώ και καιρό το τουρκικό πλοίο που ελέγχθηκε από Γερμανούς στρατιώτες

Σύμφωνα με το DPA, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Δημοσίευση 10:43’

Σύμφωνα με το DPA, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων.

Ύποπτο «εδώ και καιρό» για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικών συμφερόντων πλοίο που επιχείρησαν να ελέγξουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI» και εμποδίστηκαν από την ‘Αγκυρα, αναφέρεται σε μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, για το εμπορικό πλοίο «Rosaline A» υπήρχαν από καιρό υποψίες ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων. Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ.

Η επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας «Αμβούργο» ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή και διακόπηκε έπειτα από διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, ως κράτους σημαίας του πλοίου. Η Τουρκία αξιολόγησε τον έλεγχο ως παράνομο και κατηγόρησε την Γερμανία για μη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Από την πλευρά τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της επιχείρησης επισημάνθηκε ότι οι γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Προηγήθηκαν οι χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απάντησε στον Γερμανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι όλοι απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη της «παράνομης έρευνας», στις δηλώσεις που έγιναν μετά το συμβάν.

«Προσπαθούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό που συνέβη είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε, ενώ σύγκρινε το πρόσφατο περιστατικό με την υπόθεση Courbet. «Προσπαθούν να συγκαλύψουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και για να μην υποστούν τις συνέπειες από αυτό το περιστατικό, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία νομική και θεσμική βάση», είπε ακόμη ο κ. Ακάρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αναμένει τη συγγνώμη της Γαλλίας, που έχει καθυστερήσει πολύ.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν προσπάθειες σύνδεσης της επιχείρησης Ειρήνη, που είναι μια παράνομη, μεροληπτική και αμφιλεγόμενη επιχείρηση, με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτήν την επιχείρηση, η οποία παραβιάζει σαφώς το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοίας στη Μεσόγειο, συνδέοντάς την με το ΝΑΤΟ. Είμαστε εναντίον τέτοιων προσπαθειών. Κι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ έδωσε την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειές της να συνδέσει το περιστατικό με το ΝΑΤΟ. Ο σπουδαίος ρόλος της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ και η συνεισφορά της τονίστηκαν για άλλη μια φορά από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Προκλητικό δημοσίευμα Yeni Safak: Εξετάζονται αντίποινα σε ελληνικά πλοία για τη νηοψία

Μάλιστα, σε προχθεσινό προκλητικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι ο τουρκικός στόλος τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής μετά την επιχείρηση νηοψίας σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων και της αποστολής «Ειρήνη». Μάλιστα, οι Τούρκοι απειλούν με επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία.

«Επειδή ο διοικητής της ‘εισβολής’ ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το δημοσίευμα. 

Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της.


σχετικα αρθρα