ΔΙΕΘΝΗ

Προσχηματικό κάλεσμα για διάλογο από Ακάρ: Η Ελλάδα απέχει πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις – Κάνει λάθος

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2020, 15:12
Προσχηματικό κάλεσμα για διάλογο από Ακάρ: Η Ελλάδα απέχει πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις – Κάνει λάθος
Facebook Twitter Whatsapp

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά: «Οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος».

Μετά το νέο γύρο προκλήσεων και την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, η Τουρκία το… γύρισε και για ακόμη μια φορά, επιχειρεί να ξεπεράσει το σκόπελο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, απευθύνοντας προσχηματικό κάλεσμα για διάλογο προς τη χώρα μας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά: «Οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος».

Πάντως, όσο η Τουρκία… απορεί γιατί η Ελλάδα δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την γειτονική χώρα. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Στάνο επισήμανε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους». Συμπλήρωσε ότι «οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr