ΔΙΕΘΝΗ

«Βράζει» η Άγκυρα μετά το ρεσάλτο των δυνάμεων του Χάφταρ σε τουρκικό πλοίο

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2020, 14:09
«Βράζει» η Άγκυρα μετά το ρεσάλτο των δυνάμεων του Χάφταρ σε τουρκικό πλοίο
Facebook Twitter Whatsapp

«Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εξασφάλιση της επανέναρξης του προγραμματισμένου ταξιδιού του πλοίου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οργή επικρατεί στην Άγκυρα έπειτα από τον έλεγχο των λιβυικών δυνάμεων υπό τον στρατάρχη Χάφταρ σε ύποπτο τουρκικό πλοίο.

Σύμφωνα με την ahval, η Τουρκία δήλωσε πως  η στοχοποίηση των εθνικών της συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. «Υπενθυμίζουμε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και θα θεωρήσουμε αυτά τα στοιχεία ως νόμιμους στόχους σε περίπτωση που τα τουρκικά συμφέροντα στοχοποιούνται στη Λιβύη», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

«Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εξασφάλιση της επανέναρξης του προγραμματισμένου ταξιδιού του πλοίου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο LNA είχε αναφέρει ότι το πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και παραβίασε τους ναυτικούς νόμους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Το Mabrooka μετέφερε ιατρικά εφόδια και δεν βρέθηκαν όπλα, ανέφερε ακόμη του Anadolu.

«Ο Χάφταρ και η πολιτοφυλακή του συνεχίζουν την επιθετική τους στάση ακόμη και σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει πρόοδος στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των Λίβυων», πρόσθετε το υπουργείο.

Τι συνέβη

Το περιστατικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα κι ενώ το φορτηγό πλοίο με το όνομα Mabrouka είχε κατεύθυνση προς το λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό επέβαιναν 17 άτομα ως πλήρωμασυμπεριλαμβανομένων και εννέα Τούρκων υπηκόων.

Η παρεμπόδιση έγινε από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης την οποία και ελέγχει ο στρατάρχης Χάφταρ. Το πλοίο, κατευθυνόταν προς το τμήμα της Λιβής που ελέγχει ο Σάρατζ, επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τη dailysabah, η πλευρά Χαφτάρ υποστηρίζει πως το τουρκικό πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και δεν απάντησε σε κλήσεις. Εκπρόσωπος του στρατού της ανατολικής Λιβύης δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadath επίσης ότι το πλοίο ήταν φορτωμένο με ναρκωτικά, τα οποία είχαν προορισμό τη Μισράτα.

Περιγράφοντας δε την παρεμπόδιση, είπε: «Μετά τις κλήσεις μας που δεν έλαβαν απάντηση, πλησιάσαμε το πλοίο με βάρκες και επιβιβαστήκαμε. Ο καπετάνιος δεν ακολούθησε τις διαδικασίες και το πλοίο μπήκε στην απαγορευμένη περιοχή χωρίς άδεια, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν όπλα στο πλοίο».

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από το Anadolu, το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση. Πηγές ανέφεραν ότι η διαδικασία έχει εφαρμοστεί σε άλλα πλοία της περιοχής, αλλά κανένα πλοίο δεν έχει κατασχεθεί και είχε προβλεφθεί ποινή για είσοδο σε λάθος περιοχή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις