current views are: 7

11 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση18:23

Πέρασαν από την αμερικανική Γερουσία οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσίευση 18:23’

Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Υπερψηφίστηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος S-400. Η Αμερικανική Γερουσία πέρασε τις κυρώσεις με μεγάλη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις είχε εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Στα χέρια του Τραμπ οι αποφάσεις

Η απόφαση πέρασε με 84 ψήφους υπέρ κα ι13 κατά. Πλέον το νομοσχέδιο θα σταλεί στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, να αναμένεται ότι θα βάλει βέτο, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Πού στοχεύουν οι κυρώσεις 

Οι κυρώσεις στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές επικαλείται το Reuters.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», τόνισε το σχέδιο Αμυντικού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ που ψηφίστηκε προ ημέρων.

Οργή της Τουρκίας

«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.

Ακάρ: «Συνεχίζεται η προετοιμασία των S-400»

Η διαδικασία της Τουρκίας για τον έλεγχο και την προετοιμασία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Την εκτίμηση ότι πιθανή επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400δεν θα αποδώσει και θα βλάψει τόσο την Τουρκία, όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση του Ιδρύματος German Marshall Fund (GMF), η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να έχει μια καλή, θετική ατζέντα με τη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.


σχετικα αρθρα