ΔΙΕΘΝΗ

Αναλυτικά ο κατάλογος κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 – Οργή από Άγκυρα, απειλεί με αντίποινα

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2020, 21:36
Αναλυτικά ο κατάλογος κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 – Οργή από Άγκυρα, απειλεί με αντίποινα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση με αφορμή την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Ο Μάικ Πομπέο σε δήλωσή του ανέφερε, πως η Τουρκική κυβέρνηση στήριξε εν γνώση της μια σημαντική συναλλαγή με τη ρωσική εξαγωγική βιομηχανία και ως εκ τούτου, επιβάλλονται οι κυρώσεις. Περιλαμβάνουν επίσης απαγόρευση εξαγωγών και συναλλαγών με τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας.

Η αναλυτική λίστα κυρώσεων

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών, επέλεξε τις ακόλουθες κυρώσεις από το Τμήμα 235 της CAATSA, όπως εφαρμόστηκαν με την Εκτελεστική Εντολή (E.O.) 13849, για επιβολή στην SSB [Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία]:

  • απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και αδειών στις ΗΠΑ για τυχόν αγαθά ή τεχνολογία που μεταφέρονται στην SSB (Ενότητα 235 (α) (2)) ·
  • απαγόρευση δανείων ή πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ προς την SSB συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών (Ενότητα 235 (α) (3)) ·
  • απαγόρευση της βοήθειας των ΗΠΑ για εξαγωγή-Εισαγωγική Τράπεζα για εξαγωγές σε SSB (Ενότητα 235 (α) (1)) ·
  • απαίτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιταχθούν στα δάνεια που ωφελούν την SSB από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο 235 στοιχείο α) (4)) · και
  • επιβολή πλήρων αποκλεισμών και περιορισμών θεώρησης (άρθρο 235 (α) (7), (8), (9), (11) και (12)) στον Δρ. Ismail Demir, πρόεδρο της SSB · Faruk Yigit, αντιπρόεδρος της SSB. Serhat Gencoglu, Προϊστάμενος του Τμήματος Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB. και Mustafa Alper Deniz, Διευθυντής Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάικ Πομπέο, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του State Department:

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας (SSB) σύμφωνα με το Τμήμα 231 του Νόμου περί Αντιμετώπισης της Αμερικής για την Αντιμετώπιση της Αμερικής (CAATSA) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας , σχετικά με το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης για τον Dr. Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στο Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τον έλεγχο του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Τμήμα 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την δεκαετία της ιστορικής μας παραγωγικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας S-400 το συντομότερο δυνατό.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Οργή από Άγκυρα

Οργή επικρατεί στην Τουρκία έπειτα από την υπερψήφιση των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας από τις ΗΠΑ για την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία κατόπιν της απόφασης των Αμερικανών να της επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία απορρίπτει και καταδικάζει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για τους S-400. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τεχνική βάση για τον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Από την άλλη, με ικανοποίηση υποδέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση για κυρώσεις.«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

Το βέτο του Τραμπ και η παράκαμψη

Πάντως, όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ασκήσει βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις για τους S-400. Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο!».

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου περιλαμβάνονται οι κυρώσεις, είχε εγκριθεί, τόσο από την πλειοψηφία της Αμερικανικής Γερουσίας, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ωστόσο για να περάσει χρειάζεται την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αν ασκήσει βέτο, όπως λέει, τότε αυτό θα επιστρέψει στη Βουλή.

Σύμφωνα με το usatoday τυχόν βέτο του Τραμπ δεν θα σταματήσει την εφαρμογή του νομοσχεδίου, καθώς η Γερουσία το ενέκρινε με ψήφους 84-13, δηλαδή υπερψηφίστηκε πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων, που είναι και η δικλείδα ασφαλείας για να ανατραπεί τυχόν βέτο σε νομοθεσία. Επιπλέον το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr