ΔΙΕΘΝΗ

Έλληνας γιατρός στη Βρετανία στον Alpha 98,9: Ταχύτατη η εξάπλωση του νέου ιού - Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 95%

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2020, 13:19
Έλληνας γιατρός στη Βρετανία στον Alpha 98,9: Ταχύτατη η εξάπλωση του νέου ιού - Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 95%
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς περιγράφει ο Δρ. Στέλιος Δουμουχτσής την κατάσταση στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης του ιού. «Προετοιμαζόμαστε για μια νέα πραγματικότητα» τονίζει. 

Για τις σοβαρές συνέπειες που έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο εντοπισμός μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού μίλησε ο Δρ. Στέλιος Δουμουχτσής*, που ζει και εργάζεται εκεί. Παράλληλα, είπε ότι πάνω από το 60% των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο έχουν τη νέα μορφή του ιού και επισήμανε πως υπάρχουν χάρτες που δείχνουν ότι η εξάπλωση του νέου ιού είναι ταχύτατη

Μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Δουμουχτσής ανέφερε πως «η Βρετανία είναι στο επίκεντρο των ειδήσεων και των πρόσθετων μέτρων. Έχουν κλείσει τα σύνορα και τις αερομεταφορές οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Το λιμάνι του Ντόβερ και η σήραγγα της Μάγχης είναι αποκλεισμένα, με εξαίρεση τα πρακτορεία μεταφορών. Η Γαλλία έχει αποκλείσει για 48 ώρες και αυτά. Αυτό έχει μεγάλη επίδραση και στην αγορά και στις μεταφορές τροφίμων και πρώτων υλών και σε επίπεδο κάλυψης του συστήματος υγείας και του κατασκευαστικού και βιομηχανικού κλάδου».

«Όλα τα πρακτορεία μεταφορών και διανομής τροφίμων δεν έχουν ελεύθερες θέσεις για παραγγελίες. Είναι λογικό να είναι άμεση η επίδραση της νέας πραγματικότητας στην αγορά. Είναι λογικό κανείς να περιμένει και αντίστοιχη αντίδραση πανικού στην αγορά σε επίπεδο τροφίμων. Ήδη αλυσίδες έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις. Προετοιμαζόμαστε για μια νέα πραγματικότητα» τόνισε. 

Όπως είπε ο κ. Δουμουχτσής, «η ιστορία του νέου τύπου κορωνοϊού άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Κεντ. Τον Νοέμβριο το 1/4 των περιπτώσεων ήταν αυτή της μορφής και τον Δεκέμβριο τα 2/3. Δηλαδή πάνω από το 60% έχουν τον νέο ιό».

«Αυτή τη στιγμή, αυτή η μορφή του ιού υπάρχει σε 20 περιοχές της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της Σκωτίας και της Ουαλίας. Ήδη υπάρχουν χάρτες που δείχνουν ότι η εξάπλωσή του είναι ταχύτατη. Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανιχνεύσει αυτή τη νέα μορφή του ιού, παρόμοιες μεταλλάξεις έχουν και η Βραζιλία και οι ΗΠΑ» επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η απόκριση της πανδημίας στα μέτρα που λαμβάνουμε δεν είναι γραμμική. Εώς τον Νοέμβριο, με τα μέτρα του lockdown υπήρξε πτώση στα κρούσματα. Όταν χαλάρωσαν τα μέτρα, η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η μερική άρση του lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου και το V-DAY προκάλεσαν μια ευφορία και μια υπεραισιοδοξία για την εισαγωγή του εμβολίου. Τα επιδημιολογικά αποτελέσματα από το εμβόλιο θα φανούν μετά από μήνες. Ακόμα δεν είναι γνωστή η διάρκεια της δράσης του ή αν λειτουργεί για όλες τις μεταλλάξεις. Ίσως αυτό να οδήγησε σε χαλάρωση της συμπεριφοράς, αλλά αυτό δεν εξηγούσε την τρομακτική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους. Μέσα σε μία εβδομάδα, όταν συγκρίνουμε μέρα προς μέρα, είχαμε αύξηση 95% στα κρούσματα και 126% αύξηση των θανάτων. Αυτό ήταν ανεξήγητο με οποιαδήποτε μορφή χαλάρωσης».

Πάντως, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο φονική η νέα μορφή του ιού, αλλά πιθανόν να είναι πιο μολυσματικός».

«Και η γενετική και η τεχνολογία των εμβολίων πρέπει να προσαρμοστούν και να προλαβαίνουν παραλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας, που θεωρείται ότι εκεί έχοχυν σημασία οι μεταλλάξεις. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα έχουν ξεπεραστεί, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Χρειάζεται πιο γενικευμένη αντιμετώπιση. Το τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο είναι σημαντικά, αλά υπάρχουν περιοχές στη Βρετανία όπως και πολλές χώρες που έχουν τη συγκεκριμένη μορφή του ιού» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και στο πώς το αντιμετωπίζουν στη Βρετανία, ανέφερε ότι «σε ιατρικό επίπεδο υπάρχει επιφυλακτικότητα για το ποιες είναι οι λύσεις και οι απαντήσεις που πρέπει να έχουμε σε αυτή την εξέλιξη. Σε επίπεδο πληθυσμού, υπάρχει μια ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις πανικός».

«Περιμένου να δούμε πώς θα αντιδράσει το σύστημα υγείας και πώς θα επηρεαστεί το επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς στα νέα για τη μετάλλαξη του ιού» κατέληξε.

* Ο κ. Στέλιος Δουμουχτσής έχει σπουδές στη Δημόσια Υγεία και την Επιδημιολογία και είναι διευθυντής του Ουρογυναικολογικού Τμήματος στα Epsom & St Helier University Hospitals στο νότιο Λονδίνο, Επίκουρος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο St George's του Λονδίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων στη Βρετανία, ενώ εργάζεται και στη νέα πτέρυγα του New Victoria Hospital.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις