ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός - Ιστορική στιγμή: Εγκρίθηκε και από την Κομισιόν το εμβόλιο της Pfizer – Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2020, 20:03
Κορωνοϊός - Ιστορική στιγμή: Εγκρίθηκε και από την Κομισιόν το εμβόλιο της Pfizer – Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν
Facebook Twitter Whatsapp

Πλέον, μετά και το τυπικό πράσινο φως από την Κομισιόν ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το εμβόλιο είχε πάρει υπό όρους έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πλέον, μετά και το τυπικό πράσινο φως από την Κομισιόν ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 26 Δεκεμβρίου έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει το εμβόλιο στις 27 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου. «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Σύμφωνα δε με τον ΕΜΑ, σε σχέση με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εκτιμάται πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο δεν θα δρα».

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Το μήνυμα της Επιτρόπου Υγείας

Την ελπίδα η οποία απορρέει από την έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων.

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δε συμβιβαζόμαστε».

Όσον αφορά στο εμβολιασμό επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν άνευ προηγουμένου μαζικό εμβολιασμό και το λέω γιατί θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί και υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε. Δεν είναι ώρα να ανακηρύξουμε νίκη, αυτό θα έρθει μόνο όταν νικήσουμε την πανδημία. Αλλά είναι η ώρα να πούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα στο δρόμο του τέλους αυτής της πανδημίας του κορωνοϊού για μία πιο ασφαλή και πιο υγιή ΕΕ».

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Η έγκριση ενός εμβολίου δεν αποτελεί πανάκεια, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «μία συνεργασία άνευ προηγουμένου μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών στο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είμαστε σήμερα». Ερωτηθείσα για το αν θα εμβολιαστεί, η Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθάρισε: «Όταν έρθει η σειρά μου, ναι θα εμβολιαστώ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η τιμή του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Έτσι θα κλείνουν το ραντεβού οι πολίτες – Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα

Λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έδωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε πως μαζί με τους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές, κ.τ.λ.), θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε δομές.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε χρήσιμες εξηγήσεις για τη διαδικασία με την οποία θα κλείνει κάποιος το ραντεβού για να εμβολιαστεί. Όπως είπε, θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα δοθεί προτεραιότητα στις ηλικιακές ομάδες. Αρχικά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 85 ετών και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι, κ.α.)

H ηλεκτρονική διαδικασία μέχρι το εμβόλιο

Οι πολίτες θα λάβουν SMS με την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε πως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα.

Διευκρίνισε πως, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, θα εξεταστούν ποια στοιχεία από τα μητρώα των πολιτών μπορούν να αξιοποιηθούν (π.χ. φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για μία «σύνθετη άσκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να υπάρξουν αστοχίες οι οποίες, όμως, θα διορθωθούν.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr