ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ατέλειωτες ουρές φορτηγών στο Ντόβερ - Οργισμένοι οι οδηγοί – Ανοίγει η ΕΕ τα σύνορα

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 22 Δεκεμβρίου 2020, 19:08
Βρετανία: Ατέλειωτες ουρές φορτηγών στο Ντόβερ - Οργισμένοι οι οδηγοί – Ανοίγει η ΕΕ τα σύνορα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι οδηγοί φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο Ντόβερ της Αγγλίας, δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.

Η ΕΕ συνέστησε σε όσες χώρες μέλη της έχουν κλείσει τα σύνορα με την Βρετανία να άρουν το μέτρο, έπειτα από 48 ώρες εφαρμογής και την οργή του Λονδίνου. Όμως, τις καλεί να περιορίσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως και να χει, οι οδηγοί φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο Ντόβερ της Αγγλίας, δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.

Ατελείωτες ουρές και οργή

Ο Νταν Ζίνκα, ένας Ρουμάνος οδηγός νταλίκας, αποκλεισμένος στη νότια Αγγλία, αφού πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, είναι οργισμένος – και δεν είναι ο μόνος.

Ο 47χρονος δεν θα καταφέρει να κάνει φέτος Χριστούγεννα με την οικογένειά του και πιστεύει ότι η επίσημη δικαιολογία για το κλείσιμο των συνόρων –η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία– είναι μια ανοησία.

«Είμαστε ταραγμένοι και δεν ξέρουμε γιατί έπρεπε να βρεθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση», είπε στο πρακτορείο Reuters. «Λένε ότι αφορά τον κορωνοϊό. Δεν ξέρουμε. Νομίζουμε… ότι είναι βλακεία, μια τεράστια βλακεία», είπε.

Εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στο Ντόβερ και στους δρόμους που οδηγούν μέχρι εκεί για μέρες και τρώνε ό,τι αποθέματα είχαν μαζί τους.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ζίνκα δεν θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι του, στο Μπουμπέστι-Ζίου, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά του Βουκουρεστίου, επειδή η απόσταση που τον χωρίζει από την οικογένειά του είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί μέσα σε δύο ημέρες. «Τώρα έγινε, τελείωσε. Από εδώ μέχρι το σπίτι είναι περίπου 3.200 χιλιόμετρα. Χρειάζονται 45 ώρες στο τιμόνι – χωρίς ύπνο, μόνο να οδηγώ. Δεν γίνεται» εξήγησε. Ο Ζίνκα οδηγεί φορτηγά εδώ και 7 χρόνια και δεν του έχει ξανατύχει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Ο Σέρχιο Ρόμπλες, ένας 41χρονος Ισπανός, χαρακτήρισε «ντροπή» τις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο, όπου ο ίδιος παραμένει ακινητοποιημένος εδώ και τρεις ημέρες. «Δεν μας δίνουν φαγητό, δεν μας δίνουν νερό, δεν έχουμε τουαλέτες, δεν μας δίνουν τίποτα. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη, αυτό που ζητάμε είναι μια λύση», είπε. «Νομίζω και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν γίνεται λόγω του κορωνοϊού, είναι λόγω του Brexit, λόγω της πολιτικής ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ούτε ο Ρόμπλες θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του στη Μαδρίτη. «Είμαστε το μέσο που κινεί τον κόσμο, κατά κάποιον τρόπο. Και μας φέρονται άσχημα. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκουπίδια. Δεν θα περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι, με την οικογένεια, τα παιδιά μας, τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα το σωστό σ’ όλα αυτά», κατέληξε.

Η σύσταση της ΕΕ

Η ΕΕ νωρίτερα συμβούλεψε και τα 27 κράτη μέλη να διακόψουν την απαγόρευση πτήσεων και τρένων από το Ηνωμένο Βασίλειο και να ανοίξουν ξανά τις εμπορευματικές διαδρομές για να «διασφαλιστεί ότι οι βασικές αλυσίδες εφοδιασμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν», συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων Covid Οι περιορισμοί τέθηκαν για να μειωθεί η εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας έως την 1η Ιανουαρίου και «θα πρέπει να εξαιρούνται από περαιτέρω προσωρινούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό ή καραντίνα».

Οι ροές φορτίων «πρέπει να συνεχιστούν χωρίς διακοπή… κυρίως για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διανομή εμβολίων Covid-19», δήλωσε η επιτροπή. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι στο τέλος της μεταβατικής περιόδου θα επιτρέπονται μόνο «βασικά» ταξίδια, εκτός εάν τα κράτη μέλη προσθέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια λίστα χωρών που εξαιρούνται από τους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις