ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: «Πράσινο» φως από Αργεντινή και Ελ Σαλβαδόρ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Δημοσίευση 31 Δεκεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 31 Δεκεμβρίου 2020, 07:57
Κορωνοϊός: «Πράσινο» φως από Αργεντινή και Ελ Σαλβαδόρ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Photo: ΑΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν οι δύο χώρες που έδωσαν έγκριση για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άδεια για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, κατά του κορωνοϊού, έδωσαν Αργεντινή και Ελ Σαλβαδόρ.

Συγκεκριμένα, η Αργεντινή έδωσε την Τετάρτη άδεια για την «κατεπείγουσα» χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Η άδεια «κατεπείγουσας» χρήσης έχει διάρκεια ενός έτους, διευκρίνισε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Αργεντινής. «Το προϊόν παρουσιάζει αποδεκτή ισορροπία οφέλους-κινδύνου, κάτι που επιτρέπει την εγγραφή» του στον κατάλογο των εμβολίων η χρήση των οποίων επιτρέπεται «εκτάκτως», εξήγησε ο οργανισμός.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή δόσεων του εμβολίου που θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική.

Το προϊόν αυτό αναμένεται με ανυπομονησία, για πολύ πρακτικούς λόγους: είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από αυτό που διανέμεται ήδη, καθώς μπορεί να φυλάσσεται σε συμβατικά ψυγεία, χωρίς να χρειάζεται να ψύχεται σε θερμοκρασία –70° Κελσίου.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο η χρήση του οποίου εγκρίνεται στην Αργεντινή, έπειτα το Sputnik V (Ρωσία) και αυτό των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία). Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δόσεων αυτού του τελευταίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Την Τρίτη η λατινοαμερικάνικη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο. Είναι η πρώτη χώρα της περιφέρειας που το χρησιμοποιεί.

Η Αργεντινή, που έχει καταγράψει πάνω από 43.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,6 εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έχει επίσης ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έγκριση και στο Ελ Σαλβαδόρ

Ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι έδωσε άδεια για την αξιοποίηση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωση Τύπου έκτασης μιας σελίδας, ο οργανισμός εξήγησε ότι η έγκριση της χρήσης βασίστηκε στα δεδομένα που του υπέβαλε η εταιρεία, στο ότι η αξιοποίηση του προϊόντος εγκρίθηκε από άλλες χώρες, καθώς και στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η τρίτη χώρα που εγκρίνει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Ο οργανισμός διευκρίνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διανομής του εμβολίου.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής μετρά ως αυτό το στάδιο πάνω από 1.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 46.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις