current views are: 12

31 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση13:26

Στη σκιά του κορωνοϊού, ο πλανήτης αποχαιρετά το 2020: Οι μεγάλες πληγές που αφήνει ο χρόνος – Πανδημία, πόλεμοι, καταστροφές

Κορωνοϊός, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, επικύρωση του Brexit, διχασμός και ταραχές στις ΗΠΑ έπειτα από τις δολοφονίες αφροαμερικανών, η γιγαντιαία έκρηξη στη Βηρυτό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία, όπως επίσης και η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα:

Δημοσίευση 13:26’

Κορωνοϊός, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, επικύρωση του Brexit, διχασμός και ταραχές στις ΗΠΑ έπειτα από τις δολοφονίες αφροαμερικανών, η γιγαντιαία έκρηξη στη Βηρυτό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία, όπως επίσης και η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα:

Πλούσια συνταρακτικά γεγονότα ήταν η χρονιά που φεύγει με ειδήσεις που απασχόλησαν την ανθρωπότητα. Αναμφίβολα η πανδημία του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και την Ουχάν ήταν η είδηση που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μας και όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και το 2021 τουλάχιστον μέχρι μέσα από τα εμβόλια να εξασφαλιστεί η ανοσία.

Από την πανδημία στην εκλογή Μπάιντεν

Κορωνοϊός, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, επικύρωση του Brexit, διχασμός και ταραχές στις ΗΠΑ έπειτα από τις δολοφονίες αφροαμερικανών, η γιγαντιαία έκρηξη στη Βηρυτό, οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία, όπως επίσης και η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν μερικά από τα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα:

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώνεται από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Βαγδάτη, έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ιρακινών φιλοϊρανών διαδηλωτών.

Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται “από σφάλμα” μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Πανδημία του νέου κορωνοϊού

Στις 11 Ιανουαρίου, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου. Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.

Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό.

Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύριο θανάτους.

Το Brexit γίνεται πραγματικότητα

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών.

Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία στην Ντόχα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες από τον Σεπτέμβριο, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία. Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την αποχώρηση περίπου 2.000 στρατιωτικών ως τις 15 Ιανουαρίου. Θα παραμείνουν 2.500.

Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό. Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα “Black Lives Matter” (oι ζωές των μαύρων μετρούν). Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Κίνα-ΗΠΑ: Άρωμα Ψυχρού Πολέμου

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταλογίζει στην Κίνα μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία» με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της. Επιβάλλοντας κυρώσεις για νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, η Ουάσινγκτον ανακαλεί το προτιμησιακό οικονομικό καθεστώς του εδάφους. Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πολλούς ηγέτες της Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για εγκλεισμό εκεί τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων της μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα το διαψεύδει, αναφερόμενη σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις στον εφοδιασμό του κινεζικού κολοσσού των δικτύων 5G Huawei και ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της να τον αποκλείσουν. Τον Αύγουστο η ByteDance, στην οποία ανήκει η εφαρμογή TikTok, υποχρεώνεται να εκποιήσει το ενεργητικό της στις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της TikTok συνεχίζονταν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανάκτηση ελέγχου του Χονγκ Κονγκ, διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη

Στα τέλη του Ιουνίου, έπειτα από ιστορικές διαδηλώσεις κυρίως από υποστηρικτές του φιλοδημοκρατικού κινήματος, η Κίνα υιοθετεί νόμο περί Εθνικής Ασφάλειας που επιβάλλεται στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο ωστόσο προβλέπεται ότι χαίρει ενός καθεστώτος ημιαυτονομίας ως το 2047.

Ο νόμος αυτός δίδει στις αρχές την εξουσία να «καταστέλλουν την ανατρεπτική, αποσχιστική, τρομοκρατική δράση και την συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις». Τον Δεκέμβριο, τρεις γνωστοί ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο Τζόσουα Γουόνγκ, καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Ο μεγιστάνας υπέρ της δημοκρατίας Τζίμι Λάι τίθεται υπό προσωρινή κράτηση και παρουσιάζεται ενώπιον δικαστή κυρίως για «συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις».

Στην Ταϊλάνδη, από τον Ιούλιο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, η εξουσία του οποίου νομιμοποιήθηκε από αμφιλεγόμενες εκλογές το 2019, την επανασύνταξη του Συντάγματος και μεταρρύθμιση σε βάθος της μοναρχίας. Ορισμένοι αμφισβητούν κυρίως τον νόμο περί εσχάτης προδοσίας που απαγορεύει την άσκηση οποιασδήποτε κριτικής στην μοναρχία.

Έκρηξη στη Βηρυτό

Στις 4 Αυγούστου γιγάντια έκρηξη προκαλεί τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6.500, καταστρέφει το λιμάνι της Βηρυτού και ρημάζει ολόκληρες συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προστασίας, ισοπέδωσε την λιβανική οικονομία, η οποία βρισκόταν ήδη σε δυσχερή θέση.

Κρίση στη Λευκορωσία

Στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται έπειτα από εκλογική διαδικασία, η οποία αμαυρώθηκε από νοθεία σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τη Δύση.

Επί σχεδόν 4 μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν κάθε Κυριακή στο Μινσκ να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης φυλακίζονται ή αναγκάζονται να φύγουν στην εξορία. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Στα τέλη του Νοεμβρίου η αντιπολίτευση αλλάζει τακτική, πολλαπλασιάζοντας τις μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η υπόθεση Ναβάλνι

Στις 20 Αυγούστου ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, εισάγεται στο νοσοκομείο έπειτα από σοβαρή αδιαθεσία που αισθάνθηκε, προτού εγκριθεί στις 22 του ίδιου μήνα η μεταφορά του εκτάκτως για νοσηλεία στη Γερμανία.

Πολλά τεστ δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ, μια ουσία που είχαν δημιουργήσει σοβιετικοί ειδικοί για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο επικριτής του Κρεμλίνου κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κρύβεται πίσω από την δηλητηρίασή του. Η Μόσχα κρίνει την κατηγορία αυτή «απαράδεκτη». Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα προσκείμενα στον Ρώσο πρόεδρο.

Εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Στις 15 Σεπτεμβρίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπογράφουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν ένα «πισώπλατο χτύπημα».

Το Σουδάν και το Μαρόκο εξομαλύνουν επίσης τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στις 23 Οκτωβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Στις 23 Νοεμβρίου, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει μια μυστική συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο διαψεύδει το Ριάντ.

Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου επί δεκαετίες θύλακα που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμενίους. Το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού δηλώνει ότι Αρμένιοι της διασποράς πολεμούν στο Καραμπάχ.

Έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων (περισσότεροι από 5.000 νεκροί), υπογράφεται τον Νοέμβριο συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό την αιγίδα της Μόσχας και η οποία σηματοδότησε μια στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Μπακού.

Επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία

Στις 16 Οκτωβρίου, ένας καθηγητής Ιστορίας, ο Σαμουέλ Πατί, αποκεφαλίζεται στην περιοχή του Παρισιού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, αφού έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίζεται το δικαίωμα στην γελοιογραφία. Ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το εκλαμβάνει ως προσβολή προς τους μουσουλμάνους και καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας συγκλονίζουν πολλές μουσουλμανικές χώρες. Στις 29 Οκτωβρίου τρεις πιστοί στην Βασιλική της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, χάνουν τη ζωή τους από επίθεση με μαχαίρι ενός Τυνήσιου που είχε φτάσει πρόσφατα στην Ευρώπη.

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ισλαμιστών στη Βιέννη, την πρώτη αυτού του μεγέθους που πλήττει την Αυστρία.

Ήττα του Τραμπ, εκλογή του Μπάιντεν

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ξεπερνάει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων, κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει χωρίς να προσφέρει αποδείξεις ότι έγινε νοθεία και αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που επικυρώθηκαν από τις αμερικανικές πολιτείες, ο Τραμπ εξασφάλισε 46,8% των ψήφων, έναντι 51,3% του Τζο Μπάιντεν.

Σοβαρή οικονομική καταστροφή από την «κλιματική κατάρρευση»

Καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά και κλιματολογικά φαινόμενα είχαν «καταστροφικά αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπους» σε πλούσιες και φτωχές χώρες το 2020, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 28/12, η οργάνωση αρωγής καταγράφει 15 από τις πιο σοβαρές κλιματικές καταστροφές της χρονιάς – από τις δασικές πυρκαγιές στις πλημμύρες και τις καταιγίδες μέχρι τις επιδρομές ακρίδων – εννέα από τις οποίες προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων η κάθε μία, όπως καταγράφηκαν από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το οικονομικό κόστος τείνει να είναι υψηλότερο στις πιο πλούσιες χώρες καθώς έχουν πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2020 ήταν καταστροφικά σε πιο φτωχές χώρες, με γενικά υψηλότερους απολογισμούς θανάτων παρότι μπορεί να παρουσιάζουν μια χαμηλότερη ονομαστική τιμή, σημειώνεται στην έκθεση.

Η συντάκτρια της έκθεσης Κατ Κρέιμερ, επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της Christian Aid, δήλωσε πως η «κλιματική κατάρρευση» επιδείνωσε τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 σε ευάλωτες περιοχές.

«Τα καλά νέα είναι πως, όπως με το εμβόλιο για την COVID-19, τώρα ξέρουμε πώς να ‘διορθώσουμε’ την κλιματική κρίση» είπε. «Πρέπει να κρατήσουμε τα ορυκτά καύσιμα κάτω από το έδαφος, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν στην πρώτη γραμμή».

Ακολουθούν ορισμένες σχετιζόμενες με το κλίμα καταστροφές το 2020 όπως περιγράφονται στην έκθεση με τίτλο «Καταμετρώντας το κόστος του 2020: Ένας χρόνος κλιματικής κατάρρευσης» (“Counting the cost 2020: A year of climate breakdown”):

– Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, καθώς δύο περίοδοι κυκλώνων-ρεκόρ και δασικών πυρκαγιών-ρεκόρ, συμποσούνται σε απώλειες τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων. Μπορεί οι πυρκαγιές να είναι ένα φυσικό μέρος ορισμένων οικοσυστημάτων, όμως ένα πιο ζεστό, πιο ξηρό κλίμα, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζει την έκταση αυτών των πυρκαγιών, σημειώνεται στην έκθεση.

– Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και ενισχύθηκαν από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, σκότωσαν περισσότερα από ένα δισ. άγρια ζώα και προκάλεσαν τουλάχιστον 34 θανάτους, με το κόστος να εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Η ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution υπολόγισε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση αύξησε τον κίνδυνο πυρκαγιών τουλάχιστον κατά 30%.

– Ο κυκλώνας Άμφαν ήταν μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες στα χρονικά στον Κόλπο της Βεγγάλης και ο πιο κοστοβόρος τροπικός κυκλώνας της χρονιάς, με απώλειες που ανέρχονται σε τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές και στη Σρι Λάνκα. Θερμοκρασίες ρεκόρ στον Κόλπο της Βεγγάλης 30-33 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκάλεσαν τη ραγδαία ενίσχυση της καταιγίδας, δήλωσε ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας.

Έξι από τα δέκα πιο κοστοβόρα κλιματικά φαινόμενα φέτος συνέβησαν στην Ασία, με πέντε από αυτά να συνδέονται με μια ασυνήθιστα βροχερή περίοδο των μουσώνων. Πλημμύρες που εκτείνονταν στη διάρκεια αρκετών μηνών στην Κίνα και στην Ινδία υπολογίζεται πως κόστισαν 32 και 10 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

– Στην Ανατολική Αφρική, τεράστια σμήνη ακρίδων κατέστρεψαν σοδειές και βλάστηση σε πολλές χώρες, προκαλώντας καταστροφές το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 8,5 δισ. δολάρια. Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κυκλώνων στον Ινδικό Ωκεανό –που οφείλονται εν μέρει στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας– έφεραν τεράστιες ποσότητες βροχής στις ερήμους του Ομάν, δημιουργώντας τέλειες συνθήκες εκτροφής για τις ακρίδες.

– Η Ευρώπη επλήγη από τις ανεμοθύελλες Κλάρα και Άλεξ που κόστισαν σχεδόν 6 δισ. δολάρια και προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων. Αυτοί οι «έξτρα τροπικοί κυκλώνες» αναμένεται να γίνουν πιο συνηθισμένοι και να προκαλούν καταστροφές στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, σημειώνεται στην έκθεση.

Στο Πακιστάν, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια των μουσώνων προκάλεσαν 420 θανάτους, με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια. Η φετινή εποχή των μουσώνων ήταν αφύσικα βροχερή στην Ασία, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει πως η αυξημένη βροχόπτωση συνάδει με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Το Νότιο Σουδάν βίωσε κάποιες από τις χειρότερες πλημμύρες στα χρονικά μετά την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε υπερχείλιση του Νείλου και άλλων ποταμών. Οι πλημμύρες σκότωσαν 138 ανθρώπους, επηρέασαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άλλους και κατέστρεψαν σοδειές. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερα τέτοια βαριά ‘κρούσματα’ βροχών, σημειώνει η έκθεση.

Σημαντικά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή

Ο Μαραντόνα, ο Σον Κόνερι, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Κένζο, ο Κερκ Ντάγκλας και ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι ορισμένες από τις προσωπικότητές που έφυγαν από τη ζωή το 2020.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

– 10: ο σουλτάνος ΚΑΜΠΟΥΣ, 80 ετών, εκσυγχρονιστής του Ομάν που κυβέρνησε τη χώρα του για 50 χρόνια.

-26: Κόμπι ΜΠΡΑΪΑΝΤ, 41 ετών, πρώην μπασκεμπολίστας των Lakers, πέντε φορές πρωταθλητής του NBA, πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

-5: Κερκ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 103 ετών, από τα τελευταία ιερά τέρατα του Χόλιγουντ, πολλές ερμηνείες του οποίου θεωρούνται κλασικές, όπως αυτή στην ταινία Σπάρτακος (1960, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ).

– 25: Χόσνι ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, 91 ετών, πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου (1981-2011), που οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από την Αραβική Άνοιξη.

ΜΑΡΤΙΟΣ

– 8: Μαξ ΦΟΝ ΣΙΝΤΟΟΥ, 90 ετών, Γαλλοσουηδός ηθοποιός τον οποίο ανακάλυψε ο Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

– 24: Αλμπέρ ΟΥΝΤΕΡΖΟ, 92 ετών, Γάλλος σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί του Αστερίξ.

– 24: Μανού ΝΤΙΜΠΑΝΓΚΟ, 86 ετών, θρυλικός καμερουνέζος σαξοφωνίστας της afro-jazz πέθανε στην Γαλλία στα 86 του χρόνια προσβεβλημένος από τον κορονοϊό

– 29: Κριστόφ ΠΕΝΤΕΡΕΤΣΚΙ, 86 ετών, Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, γνωστός ως ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες και από τους πλέον καινοτόμους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

– 16: Λουίς ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ, 70 ετών, Χιλιανός συγγραφέας, που είχε εξοριστεί από τη χώρα του επί δικτατορίας Αουγκούστο Πινοτσέτ, πέθανε στην Ισπανία από την Covid-19.

– 29: Ιρφάν ΚΑΝ, 53 ετών, σταρ του Μπόλιγουντ αλλά και του Χόλιγουντ χάρη σε ταινίες όπως “Slumdog Millionnaire”, “Jurassic World” και η ” Η Ζωή του Πι”.

ΜΑΪΟΣ

– 9: Ρίτσαρντ Ουέιν ΠΕΝΙΜΑΝ, ή ‘Λιτλ Ριτσαρντ’ 87 ετών, θρυλικός Αμεριανός τραγουδιστής, από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού ροκ εν ρολ, γνωστός για τραγούδια όπως το “Tutti Frutti” και το “Long Tall Sally”και την ξέφρενη παρουσία του πάνω στη σκηνή.

– 12: Μισέλ ΠΙΚΟΛΙ, 94 ετών, θρύλος του γαλλικού σινεμά

ΙΟΥΝΙΟΣ

– 8: Πιερ ΕΝΚΟΥΡΟΥΝΖΙΖΑ, 55 ετών, πρόεδρος του Μπουρούντι, μιας από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, από το 2005.

ΙΟΥΛΙΟΣ

– 6: Ένιο ΜΟΡΙΚΟΝΕ, 91 ετών, Ιταλός συνθέτης, που ‘έντυσε’ μουσικά πάνω από 500 ταινίες. Συνέδεσε κυρίως το όνομά του με τον σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε, με τον οποίο συνεργάστηκε στα “σπαγγέτι γουέστερν” με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ την περίοδο του ’60, αλλά και στην ταινία “Κάποτε στην Αμερική”.

– 26: Ολίβια ΝΤΕ ΧΑΒΙΛΑΝΤ, 104 ετών, η Μέλανι από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

– 24: Πασκάλ ΛΙΣΟΥΜΠΑ, 88 ετών, πρώην πρόεδρος του Κονγκό (1992-1997) που εξελέγη στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας του, ζούσε εξόριστος στη Γαλλία ύστερα από την ανατροπή του από την εξουσία το 1997.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

– 2: Κανγκ Γκουεκ Ιβ, γνωστός ως ΝΤΟΥΚ, 77 ετών, πρώην αρχιβασανιστής και διοικητής του πιο τρομερού κέντρου κράτησης υπό το καμποτζιανό καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, καταδικασμένος σε ισόβια.

– 9: Τζορτζ ΜΠΙΖΟΣ, 92 ετών, ελληνικής καταγωγής δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και ακάματος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το απαρτχάιντ.

– 10: Νταϊάνα ΡΙΓΚ, 82 ετών, Βρετανίδα ηθοποιός, έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1960, για την εμφάνισή της στην εικονική βρετανική κατασκοπευτική σειρά «The Avengers» ως Έμα Πιλ. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά φαντασίας «Game of Thrones», στην οποία υποδύθηκε τον χαρακτήρα της Ολένα Τάιρελ.

– 18: Ρουθ ΜΠΕΪΝΤΕΡ ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ, 87 ετών, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό, ίνδαλμα των προοδευτικών Αμερικανών.

– 23: Ζιλιέτ ΓΚΡΕΚΟ, 93 ετών, Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, «μούσα των υπαρξιστών», που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ.

– 30: ΚΙΝΟ, 88 ετών, Αργεντίνος σκιτσογράφος, δημιουργός της Μαφάλντας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

– 4: Κένζο ΤΑΚΑΝΤΑ, γνωστός ως ΚΕΝΖΟ, 81 ετών, ο πιο διάσημος από τους Ιάπωνες σχεδιαστές, γνωστός για τα εμπριμέ και πολύχρωμά του σχέδια, που ζούσε στο Παρίσι. Υπέκυψε στην Covid-19.

– 31: Σον ΚΟΝΕΡΙ, 90 ετών, Βρετανός ηθοποιός, έγινε ευρέως γνωστός ενσαρκώνοντας τον πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ο καλύτερος «007» που εμφανίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

– 26: Ντιέγκο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ, 60 ετών, Αργεντίνος διεθνής ποδοσφαιριστής, που θεωρείται ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

– 2: Βαλερί ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ’ ΕΣΤΕΝ, 94 ετών, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981), πατέρας πολλών εμβληματικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως η νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

– 7: Τσακ ΓΕΓΚΕΡ, 97 ετών, χειριστής πολλών πειραματικών αεροσκαφών και ο πρώτος πιλότος που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1947.

– 9: Πάολο ΡΟΣΙ, 64 ετών, Ιταλός ποδοσφαιριστής, ήρωας του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1982 το οποίο κατέκτησε η χώρα του.

– 12: Τζον ΛΕ ΚΑΡΕ, 89 ετών, ο Βρετανός μετρ των κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, κατά κόσμον Ντέιβιντ Κόρνγουολ, που έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» .

Πηγή: AFP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα