ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο Βόρειο Ιράκ σχεδιάζει η Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 15:50 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2017, 15:50
Επίθεση στο Βόρειο Ιράκ σχεδιάζει η Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safac η Τουρκία ετοιμάζει μια χερσαία επίθεση στο Βόρειο Ιράκ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safac η Τουρκία ετοιμάζει μια χερσαία επίθεση στο Βόρειο Ιράκ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτό οι τουρκικές δυνάμεις προετοιμάζουν χερσαία επίθεση στα μετόπισθεν των κούρδων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η επιχείρηση αυτή, με την ονομασία "Ασπίδα του Τίγρη", θα διαδεχθεί την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών και έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτές τις πληροφορίες, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η "Ασπίδα του Ευφράτη" θα έχει ένα "δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο" στη Συρία και στο Ιράκ.

Η επιχείρηση "Ασπίδα του Τίγρη" μπορεί να αρχίσει "τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου", μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.

Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση εισήλθε εκεί το 2014 για να εκδιώξει, όπως υποστήριξε, το Ισλαμικό Κράτος που κατέσφαζε εκεί τους τοπικούς πληθυσμούς των Γεζίντι.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν εξάλλου από τους Τουρκμένους του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα (στην επαρχία της Μοσούλης), όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί τούρκοι στρατιώτες, κάτι στο οποίο αντιδρά τη Βαγδάτη.

Μια τέτοια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη, αλλά και με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση έναντι της μονομερούς εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.

Εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ που ως γνωστόν δεν αφήνουν στην τύχη τους τέτοια περιστατικά που φέρνουν σε κίνδυνο την ευαίσθητη αυτή περιοχή. 

Βέβαια και στο παρελθόν τουρκικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει τέτοια σενάρια που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.