current views are: 14

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση10:11

Εικόνες από την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Αυτό είναι το προπύργιο του Άσαντ που βομβάρδισε ο Τραμπ

Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως εννέα αεροπλάνα καταστράφηκαν από τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

Δημοσίευση 10:11’

Ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως εννέα αεροπλάνα καταστράφηκαν από τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

Τρεις ημέρες έπειτα από μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα και προκάλεσε σοκ στον κόσμο, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ στη Συρία, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια που καταγγέλθηκε έντονα από τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Η Μόσχα ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μερικές ώρες μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντιον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης κατέστρεψαν εννέα αεροπλάνα, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 μετέδωσε εικόνες από τη βάση μετά τα πλήγματα των αμερικανικών πυραύλων κρουζ. Κρατήρες, συντρίμμια και χαλάσματα είναι ορατά, όμως ο κεντρικός διάδρομος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό άθικτος.

Δεν είναι σαφές αν το τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε ολόκληρη τη βάση ή μόνο ένα τμήμα της.

Εννέα άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Χομς, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και κατοικίες στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μόνο 23 πύραυλοι έπληξαν τη βάση Σαϊράτ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, Ίγκορ Κονασένκοφ, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι. Τη διαταγή για την επίθεση αυτή έδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο τασσόταν ανέκαθεν εναντίον οποιασδήποτε άμεσης επέμβασης στη Συρία.

 

Аэродром #Шайрат. Результаты ракетного удара #США. Работаем на месте. #Russia24 #Россия24 #syria #usa

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Евгений Поддубный (@evgeny.poddubny) στις  

 

Ποιο είναι το προπύργιο του Άσαντ που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Πληροφορίες για την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ που αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης μεταφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι πρόκειται για βάση κεντρικής σημασίας στο συριακό πόλεμο για την οποία μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών όπλων.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Πριν από τον πόλεμο, η Αλ Σαϊράτ ήταν μία από τις στρατηγικές βάσεις του Άσαντ. Βρίσκεται κοντά σε αποθήκες με σαρίν, ένα άχρωμο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα και το οποίο έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η βάση έχει διατηρήσει αυτό το ρόλο αν και τα περισσότερα από τα αποθέματα του σαρίν παραδόθηκαν στα τέλη του 2013.

Έκτοτε υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί περί χρήσης του σαρίν αλλά και χλωρίου κατά μαχητών της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι αρκετό»

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πως τα πλήγματα αυτά «σχετιίζονται με το πρόγραμμα» χημικών όπλων της Δαμασκού και «συνδέονται άμεσα» με τα «φρικτά» γεγονότα της Τρίτης.

Εκείνη την ημέρα μια επιδρομή, που αποδίδεται στον συριακό στρατό, εναντίον του χωριού Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτική Συρία) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 86 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά. Οι εικόνες ετοιμοθάνατων θυμάτων προκάλεσαν σοκ στον κόσμο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαπίστωσαν πως τα αεροπλάνα που πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση είχαν απογειωθεί από τη βάση αλ-Σαϊράτ, γνωστή ως τόπος αποθήκευσης χημικών όπλων πριν από το 2013, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τα «πολιτισμένα έθνη» να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία.

Ο συνασπισμός της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδώ και μήνες αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μάχη του κατά του καθεστώτος, χειροκρότησε την αμερικανική επιχείρηση. Όμως «δεν είναι αρκετό να πληγεί ένα μόνο αεροδρόμιο (…) Ολόκληρος ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει να σωθεί ο συριακός λαός από τα νύχια του δολοφόνου Μπασάρ (αλ-Άσαντ) και των ακολούθων του», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλούς, μέλος της Ανώτερης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

Η συριακή κυβέρνηση δεν αντέδρασε επισήμως, όμως η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε τα πλήγματα «επίθεση».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης πως πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους». «Η ενέργεια αυτή της Ουάσινγκτον προκαλεί σημαντική βλάβη στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η κατάσταση των οποίων είναι ήδη αξιοθρήνητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

Συρία: Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τους αντάρτες

Η συριακή προεδρία ανακοίνωσε πως η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού στη Χομς έχει αυξήσει την αποφασιστικότητα της Συρίας να νικήσει τις οργανώσεις των ανταρτών ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τον ρυθμό των επιχειρήσεων εναντίον τους.

«Η επίθεση αυτή έχει αυξήσει την αποφασιστικότητα της Συρίας να πλήξει αυτούς τους τρομοκράτες πράκτορες, να συνεχίσει να τους συντρίβει και να αυξήσει τον ρυθμό δράσης προς αυτό τον σκοπό οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται η επίθεση των ΗΠΑ απερίσκεπτη και ανεύθυνη και αναφέρεται πως δείχνει ότι η Ουάσινγκτον «συντάχθηκε αφελώς με μια ψεύτικη εκστρατεία προπαγάνδας» – μια αναφορά στις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα επίθεση με χημικά όπλα.

Τι συζήτησε ο Πούτιν στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μέλη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Συρία μετά τα πυραυλικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες της Ουάσιγκτον αξιολογήθηκαν ως επιθετική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν «την βαθειά τους ανησυχία για τις αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες που έχουν παρόμοιες επιθετικές ενέργειες στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και την λύπη τους για τη ζημιά που προκάλεσαν στις διμερείς ρωσο-αμερικανικές σχέσεις»,

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι στην συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συζητήθηκαν και «διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις υποστήριξης των συριακών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP


σχετικα αρθρα